27.08.2023.

22:07

Foto: rtrs

Vesti

Mnogi položili vence na Manjači! Dodik: Srbi su narod koji zaslužuje sobodu, ali mu slobodu ne daju (FOTO+VIDEO)

Služena je Sveta liturgija - pomen Petru Kočiću i njegovom ocu Gerašimu, položeni su venci na spomenik poginulim borcima odbrambeno otadžbinskog rata. Pored zvaničnika Srpske, venac je položio i princ Filip Karađorđević.

- Srbi su narod koji zaslužuje slobodu, ali Srbi su narod kome ne daju slobodu, Srbi su narod kome ne daju da bude svoj na svome, kako u Kočićevo tako i u neko današnje vreme. Vreme je da se otisnemo, a to je ono što jeste, borba za naš identitet, trajno, borba za našu državu Republiku Srpsku, jednako kao što se borimo za našu državu Srbiju. Naša država nije BiH i ne smemo da prihvatimo da to jeste, ona je trenutno naše moranje, ali i ova i neke slične generacije moraće da odbace te nametnute okvire i da se bore za slobodu jer to zaslužujemo - poručio je Dodik.

Informer

Venci položeni na Manjači

Na slogu i zajedništvo srpskog naroda pozvao je i predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

- Mogu samo da kažem da je Kočić živ da bi danas bio predsednik NSRS ili predsednik Republike i ne bi priznavao OHR. Potpisivao bi sve ono što i mi potpisujemo da branimo svoju imovinu i bio bi zajedno s nama - rekao je Stevandić.

Ko je bio Kočić?

Petar Kočić bio je mnogo više od književnika i pripovedača. Bio je autenični narodni tribun, borac za slobodu i pravdu, čovek svoga kraja i roda. Proganjan, hapšen i zatvaran zbog svojih ideala. Da je obiležio epohu istinske borbe srpskog naroda za slobodu, saglasan je predsednik Srpske, rekavši da borba za iste vrednosti, traje i danas. Boriti se za slobodu srpskog naroda, za njegovo pravo i imovinu, danas je najvažnija stvar.

Saglasan je sa ovim i predsednik Srpske, dodavši da baš kao u Kočićevo vreme, strani namesnik koji je Nemac i danas pokušava da nameće svoju volju na štetu Srba i da oduzme imovinu i slobodu.

- Čitati Kočića znači razumeti današnje vreme, jer je situacija identična - rekao je Dodik.

- Ali eto neka sudbina nas povezala, kao što vidite i ja ću uskoro na neke sudanije, i ja ću isto probati da na isti način kao Kočić da to kažem i da ih omalovažim. Oni koji misle da je ovde dovoljno da ste samo njemačkog porekla i da mrzite Srbe, da možete da nametnete Zakon i da zatvarate ljude zato što ne poštuju lik, delo i nedelo - rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske, na Manjaču je došao u društvu princa Filipa Karađorđevića i princeze Danice.

- Sretan sam što sam ovde sa svojom porodicom - rekao je princ Filip Karađorđevića.

Dobitnik "Kočićeve nagrade" je Đorđo Sladoje. Čast je, kaže, primiti nagradu koja nosi ime velikog srpskog pisca čija su dela narodna svojina i deo nacionalnog identiteta.

- Delo Petra Kočića prevazilazi klasično poimanje književnosti i ono je odavno postalo narodna svojina i deo nacionalnog identitetta - istakao je Sladoje.

Manifestacija koja je simbol Banjaluke i cele Republike Srpske, naredne godine mogla bi dobiti mesto predviđeno za tu namenu.

- Imamo plan da naredne godine napravimo govornicu koja će imati sve betonirane puteve, čitavu svoju postavku i da napravimo jednu arenu - izjavio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Tradicionalno, održana je i borba bikova. U slavu Petra Kočića, mnogi su danas došli na Manjaču.

A tradicija je i narodno pripovedanje koje se nastavilo nakon zvaničnog dela manifestacije, kojem su se pridružili i zvaničnici Srpske.

"Otadžbina pripada meni, ali podednako ona pripada i onima koji ne misle kao ja", rekao je davno Kočić.

Tagovi:
Srbi Republika Srpska Milorad Dodik Manjača petar Kočić