Autor: Informer.rs

30.08.2023.

19:43

Foto: Tanjug/printscreen

Vesti

Tek će se videti razmere propuštene šanse! Šok tvrdnje Amerikanaca: Deficit litijuma već 2025?!

Već 2025. godine, kako se navodi u izveštaju uglednog američkog medija, koji se poziva na istraživanje BMI, jedne od istraživačkih jedinica kompanije Fič Solušns, svet bi mogao da se suoči sa nestašicom ovog plemenitom metala koji se pre svega koristi za litijum-jonske baterije, nezamenljive na modernim električnim automobilima.

Paradoksalno, Srbija ima ogromne zalihe ovog metala, al je njegovo eksploatisanje zaustavljanje delovanjem raznih lobi grupa i njihovih poslušnika iz takozvano zeleno-levih organizacija i pokreta.

Kako u studiji na koju se poziva CNBC, na deficit litijuma u velikoj meri uticaće Kina, pošto je potražnja daleko veća od ponude. 

Inače, o litijumu i njegovom značaju za ekonomiju Srbije u više navrata u prošlosti govorio je predsednik Aleksandar Vučić.

O toj temi Vučić je često govorio samokritički, ocenjujući da nije trebalo da popusti pred pristiskom onik koju su sabotirali eksploataciju pravdajući svoje tvrdnje navodnom brigom za životnu sredinu.

- Ovo sa litijumom bi nam u budućnosti donelo mnogo, iako smo već izgubili mnogo zato što su nas nasankali. Prokockali smo ogromnu šansu, ja sam kriv, pošto sam popustio pred ogromnim pritiskom naših ljudi koji nisu mogli da izdrže pritisak. Trebalo je da se oduprem, izađem i pokažem ljudima kako to izgleda - naveo je on.