01.09.2023.

15:28

Foto: Miloš Rafailović, Pexels

Vesti

Linta: Uputiti protest Hrvatskoj zbog hapšenja i zatvaranja krajiške Srpkinje

"Potpuno je jasno i očigledno da kazne zatvora na koje su osuđeni Milena Borjan, i nešto ranije poznati krajiški pevač Rajko Lalić, imaju za cilј da se krajiški Srbi zastraše i odreknu svog krajiškog identiteta", poručio je Linta, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

On je naveo da hapšenje krajiških Srba znači da oni ne smeju da javno pevaju krajiške i patriotske pesme, da objavlјuju fotografije sa krajiškim i patriotskim sadržajem i da ne smeju da odlaze u svoj zavičaj. 

"Pored toga, cilј je da se spreči svečano obeležavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda u tim proslavama", dodao je Linta.

Zatražio je da Srbija pošalјe jasnu poruku Hrvatskoj da je apsolutno neprihvatlјivo da se progone i zatvaraju krajiški Srbi samo zato što su ponosni na svoje krajiško poreklo.

"U pitanju je najgrublјe kršenje lјudskih prava krajiških Srba, odnosno prava na slobodno izražavanje svog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta", naveo je Linta.

Hrvatska policija je uhapsila Milenu Borjan jer je na društvenim mrežama objavlјivala zavičajne i patriotske pesme i izražavala lјubav prema Krajini.

Ona je uhapšena u svojoj kući u selu Plavno kod Knina gde je došla iz Srbije, a Opštinski sud u Šibeniku ju je osudio na 15 dana zatvora.