02.09.2023.

22:07

Foto: Shuterstock

Vesti

Ovako se meri uspeh države! Evo šta tačno za Srbiju znači rast izvoza i pad uvoza

U perodu januar – jul, izvezeno je robe u vrednosti od 16,8 milijardi evra, odnosno 8,2 odsto više nego u isto vreme godinu pre, dok je uvoz bio 21,4 milijarde evra, što je bilo 5,1 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Deficit je bio 34,7 odsto manji nego u isto vreme 2022. godinu i iznosio je 4,5 milijardi evra.

Prema rečima ekonomiste Dejana Miletića navedeni podaci, odnosno veći izvoz, a manji uvoz, govore o jačanju naše industrije i naše konkurentnosti.

U izjavi za Srpski portal Miletić objašnjava da to znači da Srbija uspeva da nađe načine kako da industriju ojačamo kroz izvoz, kroz priliv novca koji dolazi njime u našu zemlju.

Informer

Dejan Miletić

Manji uvoz s jedne strane može da znači jačanje konkurentnosti naših, domaćih, proizvoda, pa se manje i traže strani. S druge strane kada jačamo izvoz smanjujemo uvoz i mi na taj način smanjujemo eventualno budžetski deficit i idemo ka suficitu. Što manje imamo novca da smo u minusu iz tog trgovinskog balansa, odnosno uvoza i izvoza, to manje sredstava nam fali i više para imamo za budžet, za investicije i za sve ono što nam suštinski treba da bi se Srbija dalje razvijala i napredovala – navodi sagovornik i dodaje da je ovo velika vest koja pokazuje da se napredak Srbije nastavlja punom parom i da će sve više novca biti u kasi, a da će zaduživanje i dalje ostati na niskom nivou.

Ovako važni i dobri signali, po pitanju izvoza i uvoza, samo potvrđuju da Srbija nastavlja da se razvija i da ide pravim putem kontinuiranog napretka.

Ovo je direktna posledica kvaliteta naše industrijalizacije, onoga što je rađeno u prethodnom periodu. Često se pričalo da je Srbija poljoprivredna zemlja, naravno da je tako, mi i dalje imamo značajan poljoprivredni sektor, ali bez reindustrijalizacije koja se desila unazad desetak godina i koja je sve intenzivnija, ovo ne bi bilo moguće – kaže Miletić.

Informer

Dejan Miletić

On podseća da naša zemlja dobija stranih direktnih investicija na nivou svih drugih zemalja na Zapadnom Balkanu, pa i više od toga, te da to samo po sebi govori o investicionom potencijalu koji strani inestitori prepoznaju u Srbiji.

S druge strane, sad se pokazuje da sve to što je investirano u proizvodnju, u neka nova postrojenja, polako daje rezultate jer naš izvoz neprestano raste i to će se nastaviti i u narednom periodu. Mnogo je Srbija u tom ekonomskom smislu ojačala i to je vrlo važan smer.

Miletić u razgovoru za Srpski portal napominje da će Srbija koja ima najnižu cenu struje, povoljnu cenu gasa, a posebno u ovo vreme krize, nastaviti da bude najpoželjnija destinacija stranih investitora, a to govori i da će smer izvoza rasti, a uvoza će u tom kontekstu opadati.

Ipak, kako je objasnio, nije strašno ni kada uvoz raste:

Kada se to dešava, onda tu imamo pojačanu potrošnju. Ipak, mnogo je jači segment povećanje našeg izvoza jer to govori o snaženju naše industrije i ekonomije.

Svi navedeni podaci govore da imamo više novca u državi i što dalje implicira da više može da se troši i lagodnije ponaša u ekonomskom smislu.

– Tako nam standard raste: s jedne strane država ima više novca u budžetu, s druge strane građani imaju više para i opušteniji su jer stalno napredujemo, niko nije u grču i ne očekujemo neke iznenadne promene – objašnjava Miletić i dodaje da je naša ekonomija vrlo stabilna, kao i društvo, te da ta stabilnost proističe iz dobrih i pozitivnih ekonomskih parametara:

Niti se kurs menja, niti imamo negativne promene u odnosu na investitore, na kompanije… sve je to stabilno i može da se planira dugoročni rast. Prava mera stvari i, čini mi se, garant uspeha države Srbije u narednom periodu – završava Miletić.