Autor: Informer.rs

08.09.2023.

21:48

Foto: Informer

Vesti

Milićević održao sastanak sa 200 predstavnika srpskih udruženja: Strateški cilj Vlade je očuvanje nacionalnog identiteta

Sastanku je putem aplikacije „Zum“ (Zoom) prisustvovalo više od 200 predstavnika srpskih udruženja i organizacija iz celog sveta.

Ministar je rezimirao rezultate projekata koji su dogovoreni na prethodnim sastancima, pre svega realizaciju Vidovdanskog sabora dijaspore, kao i tematskih letnjih kampova za mlade iz dijaspore u 22 grada širom Srbije. 

- Strateški cilj Vlade i Kabineta koji vodim je očuvanje nacionalnog identiteta našeg naroda u inostranstvu, da asimilacije ne budu na štetu srpskog jezika, kulture i vere, a za to moramo zajedno da radimo i sa organizacijama koje deluju van Srbije. Naši odnosi moraju biti dvosmerni jer ne možemo jedni bez drugih. Saradnja je ključ svega i što češći sastanci i razgovori dovode do jače veze i lakšeg rešavanja problema - istakao je ministar Milićević.

Ministar je najavio i proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koja će se ove godine pored Srbije i Republike Srpske održati i u Nemačkoj. U okviru manifestacije „Dani srpske kulture“ u Frankfurtu na Majni obeležiće se i ovaj praznik srpskog jedinstva uz prisustvo više hiljada naših sunarodnika, kao i obraćanja putem video poruka predstavnika dijaspore iz celog sveta. 

Predstavnici dijaspore koji su se uključili na onlajn sastanak posebno su se zahvalili ministru na organizaciji tematskih letnjih kampova za mlade i izrazili interesovanje da li će se i kada nastaviti sa organizacijom ovakvih kampova.

- Naša deca su konačno u ovim kampovima Srbiju mogla da osete kao svoju maticu. Da je bolje upoznaju i da je zaista više zavole. Ono što su o Srbiji čitali samo u knjigama sad su mogli i uživo da vide i nauče. Da upoznaju i svoje vršnjake iz celog sveta i da razmene iskustva, ali i steknu prijatelje za ceo život - istakao je Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Njegove utiske podelili su i drugi predstavnici srpskih udruženja i klubova iz zemalja regiona i dijaspore koji su se uključili na onlajn sastanak.