15.09.2023.

10:21

Foto: Printscreen You Tube

Vesti

Krasnići: Kurti je u centar dijaloga stavio Asocijaciju i političku autonomiju Srba

Lider Demokratske partije tzv. Kosova Memli Krasnići nazvao je populističke pozive na ujedinjenje protiv Zapada i demokratskog sveta u državi koja ima za cilj evroatlantske integracije kao ludilo svoje vrste. Prema njegovim rečima, u ovoj situaciji - odbacivanja stava kao rezultat preliminarnog prihvatanja, predstavio se premijer Kurti.

On je rekao da premijer Kurti još nije razumeo šta mu je PDK mnogo puta do danas rekao.

Pročitajte kompletnu reakciju predsednika PDK, Memlija Krasnićija:

Ono što smo premijeru Kurtiju mnogo puta rekli, on do danas nije razumeo. Premijer Kurti je 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu prihvatio sporazum i aneks uz njegovu implementaciju, kojim se odrekao međusobnog priznavanja, a u centar dijaloga stavio udruživanje i političku autonomiju Srba. U ovoj situaciji - stava odbijanja kao rezultat preliminarnog prihvatanja, predstavio se premijer Kurti.

Niko ga nije terao da prihvati sporazum i aneks o njegovoj primeni, ako je bio uveren da su štetni. Sada, pošto je shvatio da je pogrešio, odlučio je da igra reči i odstupi. Nažalost, ova promena stava neće koštati njega, već Kosovo. Kosovo i njegovi građani ne duguju ništa premijeru Kurtiju - a još manje sankcije koje već trpimo i druge na koje smo upozoreni.

Jedno je jasno: Srbija je uvek bila destruktivna, napadala ne samo državu Kosovo, već i naše saveznike zbog njihove kontinuirane podrške. Ali danas, na našu nesreću, sa ovim premijerom, Kosovo je pod udarom međunarodne kritike, dok je Srbija oslobođena pritiska. To su činjenice, dok su izjave premijera Kurtija samo opravdanja. Populistički pozivi da se ujedine protiv Zapada i demokratskog sveta u državi koja teži evroatlantskim integracijama su ludilo svoje vrste.

Građani i naša država ne trebaju i ne pomažu ovakav tok konfrontacije sa strateškim saveznicima. Danas je, pre svega, Kosovu potrebna druga Vlada - kredibilna, sposobna i odgovorna, koja vraća zemlju na neophodan tok razvoja i evroatlantskih integracija.