19.09.2023.

07:00

Foto: Ata images

Vesti

Lupa kao otvorena vrata - ovaj više ne zna gde udara! Kurti: Evropa radi za Srbiju!

Samozvani 'kosovski premijer' Aljbin Kurti, nakon što je srušio dijalog u Briselu, poslao je pismo zapadnim liderima u pokušaju da sa sebe spere krivicu i za krah razgovora okrivi Beograd potpuno suludom tvrdnjom da izaslanik EU Miroslav Lajčak i šef evropske diplomatije Žozep Borelj podržavaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića!

Kurti je, kako prenose prištinski mediji, poslao dopis nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, italijanskoj premijerki Đorđi Meloni i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu. U tom pismu Kurti je naveo da Lajčak 'ne vodi proces kako treba'.

'Konji i zaprega'

Kurti je svoje odbijanje kompromisnog predloga EU, koje je potvrdio i lično Borelj, pokušao da zabašuri nekakvom metaforom o 'konjima i zaprezi'!?!

- Prvo sam poslao pismo sa obrazloženjem u Pariz, Berlin, Rim i Vašington. Pariz i Berlin su potvrdili da su prihvatili pismo. Ovde imamo posla sa izaslanikom koji je iskrivio proces, ne fokusirajući se na potpunu primenu osnovnog sporazuma, već dozvoljavajući da se kola stave ispred konja - rekao je Kurti, koji je juče besan održao konferenciju za novinare na kojoj je, osim Evropske unije, za krah pregovora pokušao da okrivi i Beograd!?!

Da se ja pitam

AVDULAH HOTI
DSK
Vlast Aljbina Kurtija, osim političke snage, nema ni ekonomsku i fiskalnu politiku koja osigurava stabilno zapošljavanje i proizvodnju.

- Nedavni dijalog u Briselu nije bio uspešan zbog Beograda, koji je uslovljavao da se osnuje Zajednica srpskih opština pre nego što se primene Briselski i Ohridski sporazum. ZSO ne može da bude uslov za implementaciju sporazuma. Na sastanku sa Boreljom i Lajčakom od mene je zatraženo da odmah pređem na pregovore o ZSO. Jasno sam stavio do znanja da se ne možemo dogovoriti bez implementacije svih članova. Na sastanku nismo postigli razumevanje jer su Borelj i Lajčak na sastanku bili sinhronizovani Vučićem. Bilo je jasno pozicioniranje protiv Kosova, a posebno protiv osnovnog sporazuma. Oni su došli sa udarom na budućnost Kosova. Ili ćemo sprovesti sporazum u celini ili ne možemo da sprovedemo ono što Srbija želi - rekao je Kurti.

Prištinski ekstremista ustvrdio je i da je 'došlo do deeskalacije' (!?!), zbog čega Evropska unija treba da ukloni mere koje je uvela prema Prištini.

- Deeskalacija se dogodila u znatnoj meri, nije bilo incidenata i nasilnih protesta dva meseca. Adresa za ponovnu eskalaciju nije u Prištini, već u Beogradu i prekograničnom hotelu 'Kopaonik'. Deeskalacija bi trebalo da bude dovoljna da se preispita ukidanje mera. A kada govorimo o ZSO, dok sam ja premijer, asocijacija opština sa srpskom većinom neće imati prioritet u odnosu na sprovođenje sporazuma iz Brisela i Ohrida! Srpska lista je kriva zbog napuštanja institucija pod uticajem Beograda i treba da plati i da pati - ponovio je Kurti svoju pretnju.

Moj ugao

MIROSLAV LAJČAK
IZASLANIK EU
Nadao sam se boljem ishodu dijaloga u Briselu. Stanje u dijalogu, zajedno sa napetom situacijom na severu Kosova, biće predmet predstojećih strateških razgovora sa našim američkim i evropskim partnerima kako bismo odredili naredne korake.

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, na drugoj strani, kaže da je Kurti ovom svojom izjavom 'sebe isterao na čistac' i dokazao da neće formirati ZSO.

- On je taj koji ne želi nikakve pregovore, dijalog i kompromis. Kurti sve ovo radi kako bi prikrio da je u Briselu visoki komesar EU Žozep Borelj jasno rekao da je jedini krivac za neuspele razgovore Priština, koja odbija da primeni ZSO više od deset godina. Niko od njega ne traži da nam da ZSO, jer on kaže ne može kafu bez šoljice da nam da. Nisu pregovori ispijanje kafe! Kurti je toliko zagorčao život Srba na KiM da ne žele da ga vide, a kamoli da piju kafu sa njim - ističe Petković.

Srpska lista: Nećemo više
da trpimo Kurtijev zulum

Srpska lista saopštila je juče da je odluka svih građana da napuste 'kosovske' institucije na severu Kosova i Metohije doneta apsolutno samostalno, kao posledica zuluma koji je režim Aljbina Kurtija kontinuirano sprovodio radi progona srpskog naroda. Kako se navodi u saopštenju, to je činjenica koju dokazuju aktivnosti njegovog režima, parapolicijskih jedinica i lažnih gradonačelnika koje se sprovode protiv Srba na Kosovu i Metohiji, a posebno na severu u poslednjih nekoliko meseci.

'Srbi su napustili institucije i nisu želeli da učestvuju na lažnim izborima jer nisu mogli da trpe da neko upucava nedužne građane, da parapolicijske specijalne jedinice hapse, pritvaraju, prebijaju i maltretiraju Srbe, otimaju srpsku zemlju i prave ilegalne baze militarizujući sever Kosova i Metohije', piše u saopštenju.

Nastavak nasilja

Prema njegovim rečima, sada postoji još veća zabrinutost za situaciju na terenu, jer brutalne Kurtijeve pretnje nagoveštavaju da neće stati sa napadima na srpski narod.

- Kurti će nastaviti da se služi trikovima, da fingira da učestvuje u dijalogu, ali su svi videli da on ne želi da formira ZSO. Priština ide u pravcu dodatne eskalacije, sa idejom o lažnoj eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću, zadržavanjem srpske robe na prelazima i željom da ugase MTS. Na drugoj strani, predsednik Vučić nastaviće borbu za srpski narod i u Njujorku, gde će sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovarati o neophodnosti da se dođe do deeskalacije. Za nas dijalog i kompromis nisu ružne reči, već način da sačuvamo živote Srba - naglašava Petković.