20.09.2023.

09:26

Foto: RTRS

Vesti

"Ejup Ganić i drugi"! Gnusni zločin u Dobrovoljačkoj i dalje bez kazne, danas nastavak suđenja!


Ročište za nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu, koje je bilo zakazano za 6. septembar, odloženo je zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih.

Sud BiH je u maju prošle godine potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH koja tereti Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Јusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su počinili ratne zločine u slučaju "Dobrovoljačka" protiv vojnika ЈNA.

Optuženi su da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj ЈNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni se, takođe, terete da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu sprečili ni kaznili izvršioce, kao i pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje 8 ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Kako prenosi Srna, u jednom od najsloženijih predmeta kakav je suđenje za zločine u "Dobrovoljačkoj", Tužilaštvo BiH najavilo je saslušanje 277 svedoka, dok je odbrana najavila saslušanje više svedoka od Tužilaštva. Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova, saopšteno je na sajtu Suda BiH.