25.09.2023.

18:28

Foto: Reuters/EPA

Vesti

Zaharova o Kurtijevom teroru: On hoće da sprovede etničko čišćenje Srba na KiM!

– Jučerašnje krvoproliće je direktna i neposredna posledica kursa takozvanog premijera Aljbina Kurtija sa ciljem rasplamsavanja sukob i čišćenja teritorije regiona od Srba – navodi se u komentaru Zaharove, objavljenom na sajtu ruskog MIP-a.

– Njegovi pokušaji da eskalacijom situacije izazove dodatni pritisak Zapada na rukovodstvo Srbije kako bi naterao Beograd da prizna nezavisnost (tzv.) Kosova stalna su igra sa vatrom, koja je, kako vidimo, preskupa i dovodi ceo region Balkana do opasne ivice – dodala je Zaharova.

Ona je istakla da je policija tzv. kosovskih Albanaca sistematski izvodila kaznene operacije protiv srpske zajednice i da se nije bavila isključivo zastrašivanjem građana.

– Postoji direktna pretnja od nastavka etničkog čišćenja, koje su ranije praktikovali albanski ekstremisti na Kosovu – naglasila je Zaharova.

– Uvereni smo da se put stabilizacije i dugoročnog rešenja na (tzv.) Kosovu odvija isključivo kroz sveobuhvatnu primenu temeljne rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i Briselskih sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. i 2015. godine – zaključila je Zaharova.