28.09.2023.

10:32

Foto: Reuters

Vesti

Novi udar na Srbe! Osmani: Ugasićemo Srpsku listu!

Vjosa Osmani, predsednica tzv. Kosova najavila je sinoć u intervjuu RTK da će "uskoro biti donete institucionalne odluke protiv Srpske liste". Predsednica tzv. Kosova nije međutim u emisiji precizirala kakve će odluka i protiv koga biti donete.

Najava Osmani dolazi nekoliko dana pošto su vlasti i mediji u Prištini označili i optužili potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića kao "vođu terorističke grupe" u selu Banjska na severu Kosova i Metohije.

Osmani je, kako jutros prenosi portal "Kossev", rekla da je "nakon terorističkog akta u Banjskoj, gde je herojski poginuo vodnik Afrim Bunjaku, nesumnjivo jasno da ga je režirao i organizovao Beograd, sa namerom da destabilizuje Kosovo i čitav region". Ona je pozvala i na "jedinstvo u zemlji", kako bi se suprotstavili "ovakvim postupcima" za koje je optužila Srbiju. 

Vjosa Osmani rekla je i da "Kosovo zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama treba da pripremi nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom", i dodala da Sporazum o normalizaciji odnosa – koji su Kosovo i Srbija postigle ranije ove godine – nije "savršen" za Kosovo, već je međunarodna obaveza.

- Treba da sednemo sa SAD, da pripremimo naš nacrt, nacrt Republike Kosovo. U početku samo sa SAD, mislim da je ovo rešenje, da sednemo sa našim partnerima u SAD, da američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu predstavimo naš nacrt, koji je u skladu sa Ustavom Kosova, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, u skladu sa pismom bivše šefice diplomatije EU Federike Mogerini koje garantuje da neće biti izvršnih ovlašćenja i u skladu sa pisanim američkim stavom od strane Dereka Šolea i izaslanika Vašingtona za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji pojašnjavaju da će takvo telo biti koordinaciono telo, bez izvršnih ovlašćenja - rekla je Osmani za RTK.

Inače, godinama unazad, Srpska lista na svim izborima u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji redovno osvaja više od 90 posto glasova Srba.