05.10.2023.

06:32

Foto: ATA Images

Vesti

Žele još srpske krvi - pokazalo se ko su teroristi, a ko žrtve! Stravične pretnje upućene Radoičiću!

 

Viši sud u Beogradu juče je odbio predlog tužilaštva da se Radoičiću odredi jednomesečni pritvor. Radoičiću je određena mera zabrane napuštanja mesta boravišta, odnosno da napusti teritoriji Srbije i zabranjen mu je ulazak na Kosovo i Metohiju. Takođe, naloženo mu je da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici i oduzet mu je pasoš. Uprkos odluci suda da Radoičić ne sme da uđe na teritoriju južne pokrajine, prištinski ekstremisti su mu odmah zapretili da 'može da uđe na Kosovo, ali se neće vratiti'!

Činjenice najvažnije

Ovu jezivu pretnju uputio je Iljir Kerčeli, šef kabineta takozvanog 'predsednika Skupštine Kosova' Glauka Konjufce, inače bliskog saradnika 'premijera' Aljbina Kurtija.

'Srbija, kao aspirant za Evropsku uniju (EU), nastavlja tradiciju utočišta terorista. Radoičiću je zabranjen ulazak na Kosovo. Ili može da uđe, ali se ne zna kako će izaći', objavio je Kerčeli na Fejsbuku, jasno pozvavši na ubistvo bivšeg potpredsednika Srpske liste samo dan nakon što je takozvana 'kosovska ministarska pravde' Aljbuljena Hadžiju najavila 'međunarodnu poternicu za Radoičićem i zahtev za njegovo izručenje'!?!

MILOVAN DRECUN
ODBOR ZA KiM

Beograd nakon sukoba Srba sa 'kosovskom policijom' u selu Banjska sada jedino može da veoma brzo sprovede istragu o onome što se desilo.

Ministar odbrane Miloš Vučević, komentarišući 'slučaj Radoičić', kaže da je Srbija izložena ozbiljnim pritiscima, ali da u zemlji postoji vladavina prava i da je na tužilaštvu teret dokazivanja.

- Državni organi pokrenuli su proceduru u skladu sa zakonom, kao i u slučaju svakog drugog građanina koji bi se našao u sličnoj situaciji. Ono što smo najavili da ćemo raditi kao država jeste da ćemo utvrditi sve činjenice koje su nama dostupne. Videćemo šta će predistražne ili istražne radnje utvrditi - kaže Vučević, dodajući da Kurtiju nije meta samo Radoičić.

- Njima je Radoičić meta u smislu fizičke likvidacije, kao i svi oni Srbi koji su se našli u okolini manastira Banjska 24. septembra, a krajnji politički cilj su državno rukovodstvo Srbije i predsednik Vučić. Ne treba se baviti time kakav utisak Srbija ostavlja na Zapad ili Istok, već se treba baviti utvrđivanjem činjenica. Izloženi smo ozbiljnim političkim pritiscima, da ne kažem ucenama, ali jedna suverena i nezavisna država donosi odluke u skladu sa svojim Ustavom i zakonima, a ne da bi se nekom dopala - ističe Vučević.

Ozbiljna država

Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić ocenjuje da je privođenje Milana Radoičića bilo očekivano, ali da Srbija nema nikakav sporazum sa 'Kosovom' o međusobnom izručenju.

- Srbija je pokazala da je ozbiljna država. Nemamo pravnu obavezu da Prištini izručimo Radoičića. Oni možda imaju mesnu nadležnost, ali mi imamo personalnu, s obzirom na to da je u pitanju državljanin Srbije. Mi sa 'Kosovom' nemamo nikakav sporazum o međusobnom izručenju, o međusobnom priznavanju poternica. Tome u prilog govori činjenica da su se čak i među 'kosovskim specijalcima' koji su učestvovali u akciji nalazili ljudi za kojima je Srbija raspisala poternice. Uostalom, ni Priština ne izručuje ljude koje Srbija potražuje, tako da ni Srbija nema tu vrstu obaveza. To ipak ne znači da neće biti političkih pritisaka, zbog čega je važan odgovor srpskih pravosudnih institucija kako bi se ta vrsta pritisaka izbegla - naglašava Matić.