05.10.2023.

12:06

Foto: Ata images

Vesti

Kurti hoće da ugasi srpski jezik na KiM! Lažni premijer zakmečao kao tetka, pa krenuo u obračun!

Nekoliko dana pre zabrane emitovanja Arene, Upravni odbor RTK suspendovao je Željka Tvrdišića sa mesta direktora RTK2, kanala na srpskom jeziku, takođe zbog izveštavanja o događajima u Banjskoj.

Rakočević ističe da se je na Kosovu i Metohiji "totalitarno društvo koje počinje da se obračunava sa jezikom".

- Ovde je postalo potpuno prirodno da ako kažete 'Kosovo i Metohija' vi više nemate pristup ni institucijama, ni bilo čemu što znači za vaš život, dakle, vi ste odstranjeni iz javnog života. Sportske kanale na kojima se nešto emituje u nekom formatu, eliminišete svojoj publici, svojim građanima zabranjujete. U najgorim ideologijama to se radilo, ali je ipak postojala nekakva mogućnost da se sačuvate, da se spasavate - rekao je Rakočević za Kosovo onlajn.

On ističe da je situacija takva da kada jezik, reči i simboli počinju da budu okidač za drugu stranu i mehanizam da vas eliminiše iz života, shvatite da ste dostigli najviši stepen diskriminacije.

- Što se profesije, profesionalizma tiče, već odavno smo preskočili sve granice pristojnog, normalnog i evropskog, prepisali smo savršene zakone, Nezavisna komisija za medije i svi ostali su uređeni po najvišim evropskim standardima, ali postoji nešto drugo, a to drugo se zove, 'tu je najniža moguća primena savršenih evropskih zakona' i onda možete brisati, izbacivati, možete raditi šta god hoćete. Vi možete za sve što vam se učini sumnjivim ili što ima određene aluzije na nešto, reći, 'to mi ne odgovara', i tog trenutka ne postoji ni kanal, ne postoji ni vest, izveštaj, dnevnik, ne postoji ni medij, postoji samo nacionalistički etno osećaj da reči nekog jezika i neke poruke iz tog jezika jesu vaši neprijatelji i tada smatrate da ste završili svoj posao - rekao je Rakočević.

Informer

Živojin Rakočević

Podseća da je Kosmet jedini evropski prostor bez štampe, uključujući i štampu na srpskom jeziku.

- Posle korone Albanci su prestali da štampaju svoje novine, ja ne znam da li je sada nešto pokrenuto, ali što se nas tiče, što se Srba tiče, i kada je reč o novinama na srpskom jeziku, to je sa ovim sankcijama jednostavno završeno, švercuju se neki primerci pojedinih novina, i tu povremeno nešto dođe i vi to pročitate, ali to su te prirodne životne ljudske navike koje su vam definitivno uskraćene - rekao je Rakočević. 

Ukazivano je na taj problem svim međunarodnim institucijama, međutim, efekta i dalje nema.

- Koga to zanima, krećemo se prema svetloj budućnosti, a u svetloj budućnosti neće biti štampe, svi će vam reći 'pa, Bože moj sve je sada u telefonu i sve se to može pročitati, međutim, nije samo štampa, kada smo mi u pitanju ne dolaze ni knjige. Poštar u Prištini, naročito ako vidi neku knjigu na ćirilici, potrudiće se da ona završi u korpi. Zato svima koji šalju knjige na KiM kažem da to ne rade, jer neće stići - ističe Rakočević.

Cilj svega toga je, ukazuje Rakočević, potpuno jasan. 

- To je taj prostor apsurda u kom su jezik, štampa, mediji, profesionalizam postao okidač i sredstvo u kome mi treba da se odreknemo i da se prilagodimo tuđoj slobodi, tuđem jeziku i tuđim simbolima - zaključuje Rakočević.