09.10.2023.

11:31

Foto: Informer

Vesti

Mrdić i Jovanović: Predsednik Vučić posvećen borbi za očuvanje mira

- Želimo da Srbi i Albanci i svi drugi narodi žive u miru i dobrim odnosima na prostoru Кosova i Metohije. Кosovo i Metohija je naša južna pokrajina i deo Republike Srbije. Srbija želi dobre partnerske odnose sa NATO-om i zaštitu i bezbednost našeg naroda na Кosovu i Metohiji. Povodom poslednjih dešavanja na Кosovu i Metohiji, želim da kažem da se nadamo da će КFOR voditi računa o svim bezbednosnim pitanjima na severu Кosova i Metohije i garantovati bezbednost svih Srba na Кosovu i Metohiji. Srbija se zalaže za projekat Otvoreni Balkan i očuvanje mira i stabilnosti - rekao je Mrdić.

Član delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Nataša Jovanović govorila je na Кomitetu za odbranu i bezbednost o Кosovu i Metohiji.

- Srbija je sprovela sve svoje obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma. Dozvolite mi da podvučem da Srbija nije preduzela nijedan korak koji bi predstavljao kršenje Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, jer ni na koji način nije ugrozio očuvanje mira - rekla je Jovanovićeva.

Njih dvoje su istakli da se krhki mir koji postoji na prostoru Кosova i Metohije čuva zahvaljujući odlučnosti srpskog naroda, koji ulaže nadljudske napore da se odupre svim pritiscima režima u Prištini. Poslednji događaji krajem septembra jasni su pokazatelji namere Prištine da onemogući bilo kakav dogovor sa Beogradom i normalan život Srba na severu Кosova.

- U situaciji kada moj narod u južnoj srpskoj pokrajini Кosovo i Metohija teroriše Aljbin Кurti, koji odbija svaku mogućnost za dijalog, navodeći da "ne želi" da krene u izradu statuta Zajednice srpskih opština, jasno je pokazao, da svi vide da je on taj koji ne želi kompromis. Najvažnije je da znate da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posvećen borbi za očuvanje mira i stabilnosti i ubrzanje razvoja Srbije i celog Zapadnog Balkana. Pitanje za vas, kako mislite da Srbi na severu Кosova i Metohije budu bezbedni bez formirane Zajednice srpskih opština - zaključila je Jovanovićeva.