10.10.2023.

16:37

Foto: in4s

Vesti

Besni! Zagreb napada Crnu Goru zbog bilborda "Ponosni na Srbiju"

Na plakatima uz puteve u Crnoj Gori u organizaciji podgoričkog portala IN4S su, kako navode iz Zagreba, "dubrovački istorijski uglednici" matematičar i astronom Ruđer Bošković i pravnik Valtazar Bogišić.

Ministarstvo je, kako prenosi hrvatski portal Indeks, izdalo dopis o korišćenju hrvatskih velikana i poznatih ličnosti hrvatske, a posebno dubrovačke istorije na plakatima koji promovišu srpstvo u Crnoj Gori. Ministarstvo, navodi se, smatra da je reč o apsolutno neprihvatljivom pokušaju da se "približi i srpskoj kulturi pripiše kulturno-istorijsko nasleđe Republike Hrvatske i hrvatskog naroda".

"Neprihvatljivost i apsurdnost ovakvog pristupa još je očiglednija u kontekstu činjenice da je pre više od trideset godina Dubrovnik granatiran sa teritorije Crne Gore, koja je bila pod opsadom od 1. oktobra 1991. do kraja maja 1992. godine, kada su ubijeni brojni civili, mnogi su zatočeni u logorima u Crnoj Gori i vršena je pljačka privatne i javne imovine", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je, navodi se, najoštrije osudilo ovakve postupke, koji su duboko uznemirujući za građane Hrvatske i pripadnike hrvatske manjine u Crnoj Gori i koji utiču i na bilateralne odnose.
U saopštenju se izražava uverenje da će "Vlada Crne Gore uložiti maksimalne napore da sporne plakate ukloni i spreči ubudući svaki pokušaj ovakve i slične zloupotrebe medija i javnog prostora".