16.10.2023.

13:40

Foto: predsjedinik.net

Vesti

Ekspresno završeno ročište! Dodik: Ne razumem optužnicu!

Dodik i Lukić su istakli da ne razumeju optužnicu koja je podignuta protiv njih, te da nemaju poverenja u Sud BiH.

- Ovaj sud je neustavan i nelegalan. Ne mogu da verujem da u takvom neustavnom sudu sede pravnici. Srpska nema razloga da učestvuje u kršenju Ustava BiH. Ovaj proces će pokazati ima li ustava ili nema - rekao je Dodik, naglasivši da je "stranac ovde nametnuo određene akte i kao nigde u svetu rekao da ako se on ne poštuje svako može da ide u zatvor".

- Prvi sam po tom osnovu ovde doveden, u sud. Nisam razumeo na čemu je zasnovana optužnica. Ovo je politički proces kojim se želi obračunati sa Republikom Srpskom i sa mnom kao predsednikom - poručio je Dodik.

Prema njegovim rečima, ukaz o proglašenju zakona koji je potpisao prošao je proceduru Narodne skupštine Srpske i da ni bošnjački klub u Veću naroda nije potegao vitalni interes po tom pitanju.

- Na ovakav način se razgrađuje BiH. Braniću se ovde kao predsednik Republike jer sam došao u sudnicu gde su jasno pokazali kako tretiraju ustavni poredak time što su u sudu istakli zastave BiH i FBiH, ali ne i zastavu Republike Srpske - naveo je Dodik, dodavši da nije dobio ni optužnicu na ćirilici.

Optužnica tereti Dodika i Lukića, podsetimo, za nepoštovanje odluka koje je doneo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg zvanična Banjaluka ne priznaje jer ne postoji odluka Saveta bezbednosni UN o njegovom postavljenju na tu funkciju.

Razrešena misterija o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu! Ukrajinci se oglasili i stavili tačku na ceo slučaj!

Ministar bezbednosti Nenad Nešić prethodno je objavio dokumetaciju koja, kako je rekao, dokazuje da Šmit u BiH boravi kao nemački diplomata, a ne kao visoki predstavnik i da se lažno predstavlja. On je pozvao Berlin da povuče Šmita iz Sarajeva i da "prestane da se bruka".