21.10.2023.

11:38

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Petković o proterivanju protosinđela Fotija! Kurtijev režim je u vrsti totalnog rata protiv svega srpskog!

Petković ističe da je protosinđel Fotije deportovan bez ikakvog povoda.

- Protosinđel Fotije, koji je svoj boravak na Kosovu i Metohiji godinama regulisao u skladu sa administrativnim procedurama Prištine, deportovan je bez ikakvog povoda i obrazloženja u Severnu Makedoniju, odakle je rodom, a ovaj čin nasilja nisu uspeli da spreče ni prisutni predstavnici međunarodnih organizacija. Progon sveštenih lica i napadi na objekte i imovinu Eparhije raško-prizrenske jesu indikativna slika stvarnosti na Kosovu i Metohiji, i potvrda da je režim Aljbina Kurtija u nekoj vrsti totalnog rata protiv svega što je srpsko - rekao je je Petković.

Prema njegovim rečima, nema flagrantnije potvrde šovinističke prirode Kurtijeve politike od napada na one čiji je poziv da propovedaju univerzalne ljudske vrednosti i čovekoljublje, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Apelujemo na međunarodnu zajednicu da sa maksimalnom ozbiljnošću pristupi zaštiti položaja i interesa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, jednom od najvažnijih izvorišta, ne samo srpske, već i evropske kulture i hrišćanske tradicije - rekao je Petković.