24.10.2023.

12:20

Foto: printscreen

Vesti

Vučić: "U Leskovcu rekonstruišemo celu bolnicu, biće uloženo više od 40 miliona evra!"

- Snažno ojačavamo zdravstvo i verujem da ćemo nastaviti. Iznad svega je briga za ljude, za naše žene, ne postoji ništa važnije od zdravlja naših žena - rekao je predsednik Srbije.

On je istakao da je leskovačka bolnica dobila mamograf najnovije generacije, koji je za 65 odsto senzitivniji kod uočavanja promena i emituje manje zračenje prilikom pregleda.

Iako skup, mamograf nije investicija koja ne može da se obezbedi, rekao je predsednik i dodao da magnetna rezonanca sada košta i do 2,5 miliona evra, te da je samim tim teže obezbediti odjednom sva sredstva. 

Predsednik Vučić je precizirao da će Leskovac dobiti velelepnu bolnicu i najmoderniju zdravstvenu opremu za brigu o zdravlju svih stanovnika Jablaničkog okruga i istakao je da će ovaj grad imati prvi put dva multislajsna skenera, dva najmodernija rentgena i dva ultrazvuka.

- To su najmoderniji aparati koje Leskovac nikada nije imao. Takođe, celu bolnicu rekonstruišemo, što će koštati više od 40 miliona evra, a ministarka Danica Grujičić je dobila i dodatnih 1,3 miliona evra za angio salu ovde. Sve je novo i najsavremenije, najbolje mašine iz zapadne Evrope i SAD - naveo je Vučić.

U obilasku radova bili su i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević, koji je precizirao da se rekonstruiše centralna glavna zgrada bolnice, površine 25.000 metara kvadratnih, u ustanovi koja ima više od 1.400 zaposlenih i pokriva više od 240.000 stanovnika na teritoriji Jablaničkog okruga, odnosno opštine Leskovac, Medveđa, Lebane, Bojnik, Vlasotince i Crna Trava.

Predsednik Srbije je zahvalio na požrtvovanom radu lekarima i svom osoblju, poručio im da će bolnicu dodatno opremiti i da će im nakon rekonstrukcije uslovi rada biti bolji.

Obezbeđena su sredstva za još jednu zgradu u okviru bolnice koja se gradi, vrednosti oko 350 miliona dinara, rekao je Vučić, i podsetio da u ovoj bolnici ništa nije obnovljeno od 1959. godine.