27.10.2023.

09:56

Foto: Foto: Tanjug

Vesti

Ministar Vučević poručuje - Dobro je što smo imali priliku da ponovimo da Kurti ne ispunjava obaveze!

- Dobro je da smo imali priliku da kao Srbija, odnosno predsednik ponovi da nije došlo do primene Briselskog sporazuma već 11 godina. Naravno da smo spremni da razgovaramo o svim predlozima osim onih koji uključuju nezavisnost Kosova i stolicu u UN za Kosovo. Ne prihvatamo ni jedan vid de fakto ili de jure priznanja Kosova kao nezavisne države - istakao je Vučević za TV Hepi.

Dodao je da o svemu može da se razgovara, i o pečatima i carinskim deklaracijama, osim o onome što vodi ka nezavisnoti Kosova.

- Sve može da bude na stolu, a pre svega Zajednica srpskih opština i zaštita naroda na KiM - rekao je Vučević. Ukazao je da današnje okolnosti nisu lake za Srbiju i da predstoje veliki izazovi, ali da je neophodno biti racionalan.

- Moramo da budemo racionalni, da se ne odričemo emocija prema Srbiji i KiM, da je čuvamo, ali da je mudro vodimo kroz ova vremena gde se dešavaju razne prilike i neprilike i u svetu i regionu. Važno je da ljudi u Srbiji prihvate i znaju da mudrost nije kukavičluk i da kompromis nije loš. Da nas emocije motivišu, a ne limitiraju. One treba da budu stimulans, a ne da nas zaglave u živom blatu - rekao je ministar.

Vučević je ocenio da Kurti neće ispuniti ono što je dogovoreno u Briselu, a zatim i u Ohridu, odnosno da je siguran da Kurti nema nameru da formira ZSO i da će se čvrsto držati tog stava.

- Istovremeno me i plaše pokušaji da se ZSO formira od strane nekih međunarodnih posrednika, jer će imati jačinu i legitimitet kao neko NVO, kao dobrovoljačko vatrogasno društvo, bez ikakvih ingerencija - rekao je Vučević.

Prema rečima Vučevića, Kurti ne može da "svari" ništa što nosi naziv srpsko i njegov najveći strah je opstanak Srba na KiM, a najveća želja uspešno "puzeće etničko čišćenje". Govoreći o predstojećim izborima u Srbiji, Vučević je rekao da je svima jasno da ukoliko opozicija koju čini bivši režim i koju predvodi Dragan Đilas pobedi, može se očekivati da vojska bude ugurana u NATO i izgubi neutralan status, zatim sankcije Rusiji, ali i proglašenje srpskog naroda za genocidan. Ocenio je da je, kako je naveo, isto i sa "desne strane", dodajući da desnica nema problem da napravi koaliciju sa Đilasom samo ako im "matematika bude dobra".