27.10.2023.

11:23

Foto: printscreen

Vesti

ZSO ključno pitanje, pritisak usmeren na Prištinu - Milivojević o razgovorima u Briselu

Milivojević kaže da smo bliže realpolitici i onome što nudi politički proces sa nekom mogućnošću da se nađe kompromisno rešenje.

- Zajednica srpskih opština obezbeđuje da se stanje na severu Kosova i Metohije deeskalira u suštinskom smislu. Da se stvore uslovi za nove izbore, da se garantuje Srbima normalan život i da se suzbiju sve one stvari koje su dovele do eskalacije - rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, smetnja deeskalaciji i nastavku dijaloga je stav Prištine protiv Zajednice srpskih opština i to je potpuno jasno.

- Tu sad imamo dve stvari, prva je predlog EU a druga to što Priština uopšte neće da razgovara o ZSO. Problem je u tome što je ZSO ispregovarana, potpisana, prihvaćena 2013. i Srbija smatra da to treba primeniti - navodi Milivojević.

Pojašnjava da je u Briselu bila na stolu Zajednica srpskih opština, a drugo pitanje je bio evropski plan, odnosno Ohridski sporazum. Istakao je da što se srpske strane tiče, tamo ima pitanja o kojima može da se razgovara.

- Imate nestale, imate imovinska prava, slobodu kretanja... Ali imate tačke 2 i 4. U tački 2 stoji odrednica da dve strane jedna drugoj priznaju teritorijalni integritet u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija. O tome nema govora jer to je de fakto priznanje. U tački 4 navodi se da Srbija omogućava ili ne sprečava pristup Kosova međunarodnim organizacijama. To je pristup u Ujedinjenim nacijama. Srbija je spremna da razgovara i o tom Ohridskom planu, ali bez obaveze da ga je ona prihvatila u celini i bez šanse da se to potpiše na način kako je prezentiran. Tačke 2 i 4 prosto ne dolaze u obzir - naglasio je Milivojević.

Komentarišući izjavu evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka da više neće biti razgovora i pregovora po principu uzmi ili ostavi, Milivojević kaže da je to novi momenat.

- To pokazuje da je interes Evropske unije da se ipak vratimo dijalogu i da se ipak ovde situacija koliko je moguće sanira. Dakle, kroz deeskalaciju i kroz politički proces. Sve drugo je neuspeh i za Evropsku uniju i za posrednike. Ova struktura sada nema interesa da završi mandat bez uspeha i bez nekih garancija da dijalog i posle ovoga može da se nastavi i da se traži političko rešenje - objašnjava on.

Napominje da je jasno da se juče u Briselu nije govorilo o sankcijama Srbiji, kako se spekulisalo proteklih dana u medijima. 

- To je sad postalo potpuno jasno, ne samo zato što ne postoji saglasnost u Evropskoj uniji oko sankcija, nego zato što su sankcije kontraproduktivne. To bi antagoniziralo srpsku stranu i potpuno bi dijalog otišao u drugi plan. Ne bi bilo uslova za dijalog i za politički proces i to nije u interesu Evropske unije, to je potpuno jasno - kaže Milivojević.

Smatra da nema drugog plana i rešenja ni za deeskalaciju, ni za nastavak političkog procesa i političkog dijaloga, osim prihvatanja Zajednice srpskih opština i početka njenog formiranja.