02.11.2023.

10:52

Foto: Beta/Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Šmit se žali na Dodika! Savet bezbednosti UN danas o situaciji u BiH

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković saopštio je da je 30. Izveštaj Srpske Savetu bezbednosti UN uputio kineskom predstavniku u tom telu, kako bi mogli da iznesu istinu o stanju u BiH. Višković je istakao da je dobra okolnost za Republiku Srpsku to što je Kina preuzela jednomesečno predsedavanje Savetom bezbednosti UN.

Vlada Republike Srpske je u izveštaju upućenom Savetu bezbednosti UN naglasila važnost "okončanja nelegalne i destabilizujuće uloge Kristijana Šmita kao neizabranog stranog diktatora BiH", prenosi Srna.

Na sudu zbog Šmita! Sledeće nedelje počinje suđenje Dodiku!

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit trebalo bi da u Savetu bezbednosti UN podnese peti Izveštaj o stanju u BiH, u kojem se uglavnom osvrće na Republiku Srpsku i njenog predsednika Milorada Dodika i tvrdi da je od dolaska u BiH svedočio, kako navodi, do sada neviđenom nivou napada na Dejtonski sporazum i na njegov mandat. Ti napadi su, tvrdi Šmit, uglavnom dolazili od Dodika.

Šmit u izveštaju, koji se odnosi na period od 16. aprila do 15. oktobra ove godine, navodi da je Dodik namerno izazvao, a zatim i pogoršao dve velike političke krize u BiH kako bi potkopao Dejtonski sporazum, "uključujući ustavni i pravni poredak i institucionalni okvir države i kako bi delegitimizirao moj mandat.