05.11.2023.

12:15

Foto: EPA/Shutterstock

Vesti

Kurtijev poslanik: Nema ZSO bez defakto priznanja Kosova!

Rustemi ističe da u slučaju da dođe do potpisivanja sporazuma, da će nacrt statuta ZSO svakako biti poslat na ocenu ustavnosti.

- Novi plan implementacije ima za cilj da prati sprovođenje osnovnog sporazuma iz Brisela na sveobuhvatniji i potpuniji način. Naravno, tu je i nacrt člana 7. o samoupravljanju srpske zajednice. Kurti je na sastanku u Briselu bio spreman da potpiše sva tri sporazuma. Briselski osnovni sporazum, Ohridski aneks i novi plan evro-američke petorke zajedno sa nacrtom člana 7. Nacrt se, kako je rečeno, zasniva na Ustavu Kosova, presudi Ustavnog suda, stavu Šolea i Eskobara o tome šta Zajednica može, a šta ne može da bude, kao i na pismu gospođe Mogerini, što znači da ovaj mehanizam ne može da ima izvršna ovašćenja i ne može biti treći nivo vlasti - rekao je Rustemi.

Informer

Adnan Rustemi

Srbi na KiM više nigde nisu bezbedni! Ni u školi, ni u crkvi, ni na ulici, nigde nije sigurno! (VIDEO)

Prema njegovim rečima, za Kosovo će biti neprihvatljivo da se ZSO tretira samo kao posebna tačka i da ne postoji jasan plan za punu primenu sporazuma iz Brisela i Ohridskog sporazuma.

- Imajte na umu da nije moguće razgovarati samo o sedmoj tački, a da ne budete sigurni da su ispunjene prva, druga i treća tačka, koje su od posebnog značaja za Kosovo i koje znače defakto priznanje - rekao je Rustemi.

Kurtijev teror ne prestaje - Privedena dva Srbina u Leposaviću

On je optužio Srbiju za destruktivan pristup dijalogu i raspisivanje vanrednih izbora u vreme, kako je rekao, pojačanih međunarodnih napora za normalizaciju odnosa. 

Rustemi takođe traži da se da se kazni Srbija zbog događaja u Banjskoj.

- Eventualno nekažnjavanje Srbije za akt agresije je svojevrsni signal koji Srbija može da zloupotrebi, da mogu da se ponove ovakva i još ozbiljnija dela. Dakle, Srbiju treba sankcionisati, a Milana Radoičića i terorističku grupu dovesti na suđenje na Kosovo - kazao je on.