Autor: Informer.rs

07.11.2023.

06:30

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Novi ustaški plan protiv Srbije! Hrvatska spremila optužnice protiv 50 oficira bivše JNA!?

Optužnice će biti podnete protiv više od 50 Srba koji su u jesen 1991. godine učestvovali u oslobađanju Vukovara!?! Krivične prijave za navodni ratni zločin državnom hrvatskom Tužilaštvu za ratne zločine podnela je tamošnja nevladina organizacija "Centar Dr Ivan Šreter" i, s obzirom na proteklu sistematsku praksu proganjanja Srba, nema sumnje da će prijave biti prihvaćene.

Kako prenose zagrebački mediji, Srbi će biti optuženi po istom receptu kojim je u Haškom tribunalu suđeno visokim oficirima JNA Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću za navodni ratni zločin u Ovčari kod Vukovara.

Na udaru će biti, kako se navodi, komandanti brigada, bataljona, odreda, komandiri četa, načelnici odeljenja za bezbednost u brigadama i komandanti eskadrila koji su bili u liniji komandovanja u jedinicama JNA tokom oslobađanja Vukovara!?!

Da je to zaista plan Zagreba potvrđuje Berislav Živković, advokat hrvatskog "Centra Dr Ivan Šreter", koji je ustvrdio da navodni ratni zločin u Vukovaru "nije u celini obrađen, već samo Ovčara".

- Svaka jedinica koja je učestvovala u operaciji u Vukovaru dobijala je naredbe od zapovednika JNA i zločini nisu bili nešto što se otelo kontroli - rekao je Živković.

Advokat Dušan Bratić, na drugoj strani, kaže da je državni projekat Hrvatske proganjati i osuditi sve koji su se suprotstavili oružanoj secesiji.

- Pitanje je samo kojim će redom ko doći pod udar. Svako ko je kročio u Vukovar više ne sme da izlazi iz Srbije - upozorava Bratić.
Pukovnik Veselin Šljivančanin ističe da Hrvatska pokušava da svoje zločine pripiše drugima.

- To rade s velikom mržnjom prema Srbima, s ciljem da opravdaju velike zločine koje su sami počinili - zaključuje Šljivančanin.

- Statistički gledano, 93 odsto osuđenih u Hrvatskoj su Srbi, iako je daleko više zločina počinjeno prema Srbima. Prošlo je mnogo godina, ali oni ne posustaju. Ako nešto brzo ne uradimo, ostavljamo našim pokolenjima veliki problem - kaže Dragan Vasiljković.