15.11.2023.

17:30

Foto: Tanjug

Vesti

Gorivo kupuju za 129 dinara! Ministarka Tanasković: Protest poljoprivrednika je politički, svi zahtevi su im ispunjeni!

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ministarka kaže da se cele godine borila da se ispune zahtevi poljoprivrednika.

- Danas imaju ono što nikada nisu imali, svi zahtevi su im ispunjeni. Ja sam im rekla, ja sam vaš glas u izvršnoj vlasti, reci šta hoćete.

Tanasković ističe da su sadašnji protesti poljoprivrednika čisto politički.

- Njih je bilo nešto više od 100 širom Srbije. Kada vidite političare, glumce i koga sve ne, kako dolaze da ih podrže onda vam je jasno da su to politički protesti - rekla je Tanasković.

Kako je dodala, ono što je trebalo da ispuni država, ispunjeno je time što je omogućeno da im se novac vrati.

- Sada svaki poljoprivrednik koji kupuje sa NIS-ovom karticom gde je 179 dinara povlašćena cena goriva, može da povrati još 50 dinara, znači kupuje gorivo po 129 dinara - rekla je Tanaskovićeva.

Ona je dodala da je premija za mleko i sada 19 dinara, te dodala i da su subvencionisani krediti postojali i 2023. godine, pa nema razloga da ih ne bude u 2024. godini.

Dodala je i da su podsticaju za priplodne mlečne krave i danas 40.000 dinara.

Ministarka Jelena Tanasković je istakla da je prethodnih dana pozivala predstavnike udruženja poljoprivrednika na razgovore, kao da ih je na pregovore pozvala i premijerka Srbije Ana Brnabić, ali da nisu pristali na ponudu.

Ona je navela da su protesti politički obojeni i da poljoprivrednici neće da razgovaraju.

- U poslednjem dopisu oni su to napisali - rekla je ministarka i navela da je od 13 tačaka dogovora iz maja svih 13 ispunjeno, a da je u nedelju dobila nove zahteve.

- Sporazum iz maja meseca je jasno definisao isplatu subvencija u 2023. godini. Nisu verovali da će država to sprovesti i zato su insistirali da imamo potpisan sporazum. Super što smo potpisali. Ali, zato što su prosto isplaćene, subvencije se više ne spominju, osim subvencije za mleko - kaže ministarka i dodaje:

- Mi na sastancima nismo imali ovo što je danas u javnosti.

Navodi i da će subvencije za 2024. godinu iznositi 100 milijardi dinara koje će se rasporediti na 34 mere za poljoprivrednike.

Pozvala je sva udruženja poljoprivrednika da iznesu predloge o raspodeli novca, jer je taj novac namenjen upravo njima.