15.11.2023.

12:57

Foto: kosovoonline

Vesti

Surlić: Priština će na novoj rundi dijaloga pokušati da obesmisli ZSO

- Svakako svedočimo već duže vreme da Priština opstruiše bilo kakvu ideju formiranja ZSO, i ono što je sada važno je da je međunarodni pritisak presudan i da oni ne postavljaju pitanje da li će ZSO biti formirana, već kada će biti formirana - rekao je Surlić za Tanjug.

On je, povodom nove runde dijaloga sa Prištinom na kojoj će srpsku delegaciju predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, istakao da je za Beograd jako važno kako će izgledati ta Zajednica.

Upitan zašto specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku bilo važno da uoči nove runde dijaloga u Briselu razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Surlić je rekao da Lajčak sprovodi svoju misiju i razgovara sa svim akterima kako bi pripremio teren za susret u Briselu, u želji za uspehom.

- Želi uspeh, iako to sada deluje kao nemoguća misija, ali ne odustaje, i zapravo njegov zadatak jesta da olakšava dijalog, da priprema sve moguće tačke koje se mogu naći za pregovaračkim stolom u Briselu, i zato i vidim ovu posetu Beogradu pre svega kao jednu tehničku i pripremnu posetu pred važne sastanke u Briselu - ocenio je on.