16.11.2023.

06:41

Foto: EPA Images, Tanjug

Vesti

Ponovo bi da zapale državu! Đilasovci hoće silom da dođu na vlast

Predstavnici đilasovske opozicije, posle pretnji da će zaustaviti izgradnju metroa i organizaciju međunarodne izložbe Ekspo 2027, sada poručuju da će u slučaju da ne pobede na izborima napraviti haos u zemlji 'kao 5. oktobra'!

Nebojša Zelenović, lider stranke Zajedno i koalicioni partner tajkuna Dragana Đilasa, preti da će hejteri zapaliti zgradu Skupštine u slučaju izbornog poraza!

- Ovoga puta neće izostati šesti oktobar - rekao je Zelenović za tajkunski tabloid 'Danas', čime je u ime koalicije okupljene oko lidera SSP Dragana Đilasa pod nazivom 'Srbija protivi nasilja' poručio da upravo hoće nasilje, paljenje zgrade parlamenta i sve što se dešavalo 5. oktobra 2000. godine!?!

Nasilje na ulicama

Za vreme demonstracija 5. oktobra 2000. godine, inače, zapaljena je i ruinirana zgrada Narodne skupštine. Iz desnog krila parlamenta tada se vijorio gusti, crni dim, a gotovo sva stakla na zgradi bila su polupana. Demonstranti su demolirali i nekoliko policijskih vozila u Kosovskoj ulici, iza parlamenta. Tokom sukoba policije i demonstranata čula se i pucnjava iz vatrenog oružja.

Ukradeno je oko 90 slika iz zgrade Skupštine, od kojih je 35 vraćeno tokom narednih nekoliko godina, a apelovano je da se vrate i preostalih 55 slika. Upravo ovakve scene nasilja i haosa opozicija priziva na ulicama, posle izbora, koji su zakazani za 17. decembar!

Đilasov potrčko! Pavle Grbović u Milovim medijima pljuje Srbiju!

Pavle Grbović, lider PSG koji se nalazi na izbornoj listi Dragana Đilasa, potrčao je u Crnu Goru i u medijima pod kontrolom bivšeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića kukao na Aleksandra Vučića. Portal 'Pobjeda', medijska udarna pesnica ostataka režima Mila Đukanovića u Crnoj Gori, objavio je intervju sa Grbovićem, u kojem je lider PSG ponovio optužbe na račun predsednika države. Kao što se moglo očekivati, Grbović je napao Vučića jer nije uveo sankcije Rusiji.

'Vučić bi u EU sa Putinom na ramenu, Šešeljem u rukama i Miloševićem u srcu', glasi izjava Grbovića.

Komentarišući sve opasnije pretnje hejterske opozicije, predvođene liderom SSP Draganom Đilasom, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da kampanja ne može da protekne bez negativne kampanje i bez razmene uzajamnih optužbi.

- To je politika koja liči na princip 'što gore, to bolje', bez izrazitog pozitivnog programa. Opoziciji nedostaje liderstvo, jer ima više manjih lidera s određenim uticajem na biračko telo, bez pravog protivlidera predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Čitava priča oko izbora liči na referendum za i protiv Vučića, koja je počela filmom emitovanim na televiziji N1 'Aleksandar Vučić: Državni gambit'. Naprednjaci su prihvatili taj izazov referendumske kampanja za i protiv Vučića, jer je u tom odmeravanju snaga Vučić popularniji od svoje partije i od svih političkih lidera - ističe Stanković.

Uvrede i polarizacija

Pravnik i analitičar Milan Antonijević ocenjuje da postoji dosta polarizacija i ličnih uvreda u kampanji, iako je upozoravano na to da bi trebalo da se vrati u granice pristojnosti.

- Srbija posle 3. maja i dve velike tragedije zaslužuje mnogo manje tenzija u društvu, a mnogo više konstruktivnosti političara. Vidi se to, sudeći prema pojedinim porukama, ali neki od članova svih političkih stranaka ulaze u lične uvrede i šalju negativne poruke. Sve se polarizuje i šalju se pogrešne poruke, koje nisu potrebne, naročito u ovim teškim trenucima za državu - zaključuje Antonijević.

Dragan Marković Palma, lider JS

Opozicija u Srbiji vodi podmuklu, prljavu i bezobraznu predizbornu kampanju, saopštila je JS. Šalje lažne informacije Zapadu i plaši građane Srbije.