17.11.2023.

13:39

Foto: mgsi

Vesti

Vesić i Bočvarski: Brza pruga Niš - Skoplje novo poglavlje u povezivanju dve zemlje

- Danas je veliki dan za Srbiju i Severnu Makedoniju, jer smo potpisali Memorandum koji znači prvi kork ka izgradnji brze pruge Niš – Skoplje, brzine do 200 kilometara na sat, koju ćemo zajednički i projektovati - rekao je Vesić novinarima u Vladi Srbije.

Podsetio je da naredne godine počinje izgradnja brze pruge Beograd – Niš, duge 230 kilometara i vredne 2,7 milijardi evra, te dodao da je prvobitna ideja bila da se pruga produži do Preševa, ali da je sa makedonskim partnerima dogovoreno da se železnica produži i do Skoplja.

Dodao je da će biti formirana Radna grupa, čiji će zadatak biti da napravi Akcioni plan.

- Naš deo, do granice je oko 136 kilometara, njihov od granice do Skoplja oko 50 kilometara. Zajednički ćemo projektovati prugu. Mi smo već počeli sa projektovanjem, do Preševa, ali ćemo u skladu sa novim okolnostima promeniti projektni zadatak i usaglasiti plan - rekao je ministar.

Najavio je i da će dve zemlje zajednički konkurisati pred Evropskom komisijom za sredstva za izgradnju brze pruge.

Informer

- Nadamo se podršci, jer iz EU, od Ursule fon der Lajen čujemo poruke da oni žele da finansiraju projekte koji znače povezivanje - napomenuo je srpski ministar.

Vesić je naveo i da je ovo deo inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji insistira da na tome da se zemlja povezuje sa susedima.

U tom smislu, dodao je da je posle pet godina počela obnova pruge Niš-Dimitrovgrad, što je deonica prema Bugarskoj, te da je sa BiH potpisan Memoradnum o pruzi Beograd – Sarajevo, za čiju će izgradnju takođe biti zatražena sredstva EU, kao prvi zajednički projekat Srbije i BiH posle Dejtona.

Informer

Dodao je da sledi i obnova prube Beograd – Bar, na deonici od Valjeva do Vrbnice, dok se u Vojvodini, osim brze pruge Beograd – Budimpešta, obnavlja i pruga Pančevo – Vršac – rumunska granica za brzine od 120 km na sat.

- Povezujemo se sa susedima i drago mi je što smo sa prijateljina iz Severne Makedonije našli zajednilčki jezik, a razgovaramo da produžimo prugu do Soluna i Atine, što će doneti velike koristi i Srbiji i Severnoj Makedoniji - rekao je Vesić.

Makedonski ministar Blagoje Bočvarski rekao je da je potpisivanjem Memoranduma otvoreno jos jedno poglavlje u nastavku povezivanja dve zemlje, preko brze železničke pruge Skoplje – Niš – Beograd.

- Ovo je značajan momenat jer počinje novo poglavlje, projektujemo novu deonicu, brzu prugu. Dve susedne zemlje imaju iste prioritete i želju da realizuju ovako važne infrastrukturne projekte - rekao je Bočvarski.

Naveo je da je Vlada Severne Makedonije usvojila zakon o zajmu za izgradnju zajeničke železničke stanice na prelazu Tabanovci.

- To će biti od ključnog značaja za razvoj transporta. To je nova vizija Balkana. Treba zajednički da radimo na razviju saradnje. Investicije u saobraćajnu infrastrukturu donose korist građanima, kompanijama. Ovakva politika vodi nas većem životnom standardu građana obe zemlje - poručio je Bočvarski.

Vesić je zahvalio makedonskom kolegi zbog izgradnje zajedničke železničke stanice u Tabanovcima, gde će biti obe policije i carine, kako bi se sve završalo na jedmom mestu.

- Slično radimo i zajedničku železničku stanicu u Bijelom polju, jer želimo da uradimo sve da ubrzamo promet i pospešimo saradnju - rekao je Vesić.