22.11.2023.

17:11

Foto: Ata images

Vesti

"Ponašanje prorektora Ratka Ristića ugrožava Univerzitet u Beogradu": Dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta jasna

Ona je na današnjoj sednici Senata Beogradskog univerziteta rekla da kao dekan ne može da pokrene proceduru Ristićeve smene, ali da Senat to može.

Međutim, o ovoj temi nije bilo nikakve rasprave na sednici.

Abolmasov je zamerila prorektoru što „u političkom materijalu kaže da treba sprečiti otvaranje rudnika“, i to u trenutku kada je RGF upisao 38 odsto studenata od predviđene kvote i kada nema ko da radi u rudarstvu.

Ona je rekla da 75 odsto struje dolazi sa površinskih kopova EPS-a, da rudarstvo donosi republičkom budžetu tri odsto prihoda i napomenula da „litijum nije jednako Rudarsko-geološki fakultet“.

Abolmasov se osvrnula i na nedavno učešće Ratka Ristića u sprečavanju održavanja skupa o rudnim i mineralnim resursima Srbije u beogradskom hotelu Metropol, rekavši da je njegovo ponašanje kao redovnog profesora bilo neprimereno i da je naneta šteta Univerzitetu u Beogradu.

Kako je dodala, zbog toga su tri ambasadora morala da budu evakuisana, a upad na skup je ocenila kao „javnu sramotu“.

Da li svi mi podržavamo njegovo desničarsko ponašanje? Da li reći da treba da se spreči seča šuma znači da treba da se zatvori pola Šumarskog fakulteta - upitala je Abolmasov i dodala da bi bilo poštenije da Ristić podnese ostavku jer svojim delovanjem ugrožava Univerzitet u Beogradu.

Ratko Ristić je u nedavnom intervjuu Danasu kao kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Dveri i Zavetnici, odgovorio i na pitanje hoće li podneti ostavku na mesto prorektora Univerziteta u Beogradu budući da je ušao u kampanju, a Zakon o visokom obrazovanju zabranjuje političko delovanje na univerzitetu.

- O tome možemo da razgovaramo tek kad se završi izborni proces. Ne bavim se politikom ni u jednom segmentu svog rada na univerzitetu i strogo vodim računa o tome. Nikad ne bih ni svoj univerzitet, ni svoj fakultet zloupotrebio za bilo koji vid političke delatnosti. Na UB, niti na matičnom fakultetu ne postoji ništa u mom radu što ima bilo kakvo političku konotaciju - rekao je tada Ristić.