30.11.2023.

11:11

Foto: predsjedinik.net

Vesti

SPREMNA POTERNICA?! Dodik: Angažovaće i NATO da me hapsi!

U pravu je Ivo Andrić - kad uđeš u Bosnu, tu prestaje logika, kaže predsednik RS Milorad Dodik o postupku koji se vodi pred Sudom BiH zbog nepoštovanja odluke Kristijana Šmita.

- To je nelegalan, politički proces i u skladu s tim ću se i ponašati. Apsurdno je da nelegalno postavljeni stranac odlukom menja zakon. Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavne kategorije, a jure legalno izabranog predsednika Republike Srpske u želji da mu presude. I tužilac, i sudija u redovnom postupku su muslimani, pa je jasno da je to ozbiljna hajka - kaže Dodik.

Na pitanje zašto je prihvatio da mu sudi sud koji ne priznaje, Dodik odgovara da bi u suprotnom došlo do niza zloupotreba i međunarodnog progona.

- Oni jedva čekaju da se tako nešto desi, raspisali bi međunarodnu poternicu, pokušali da me hapse, uz upotrebu sile i možda angažman NATO-a - kaže Dodik i dodaje da ne prihvata taj sud.

- Bio bi apsurd da mi zabrane političko delovanje bez pravosnažne presude kojom bi mogli da me osude na tri godine zatvora. Ali, javno se priča o tome da bi već na prvom ročištu mogli nešto da mi zabrane, jer i američki ambasador Majkl Marfi smatra da će moja uloga biti presudna i na sledećim izborima. Zato hoće da me sklone sa političke scene - ukazuje Dodik za NIN.