30.11.2023.

17:53

Foto: minrzs.gov.rs

Vesti

Barošević na otvaranju rekonstruisanog objekta Udruženja za pomoć nedovoljno razvijenim osobama "Plava ptica" u Kuli

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam u prilici da budem danas sa vama u prostorijama rekonstruisanog Doma koji radi u okviru Udruženja „Plava ptica“. Posebno što je ovaj objekat od izuzetnog značaja za celu zajednicu, ali i jer je jedinstven u R. Srbiji. Ovo je jedini Domski smeštaj koji je finansiran od strane lokalne samouprave, pružalac usluga je Udruženje osoba sa invaliditetom, a rekonstruisan je zahvaljujući sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekla je Barošević.

Pomoćnik ministra je istakla da je Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva,, podržao Udruženje za pomoć nedovoljno razvijenim osobama „Plava ptica“ Kula, sredstvima za adaptaciju prostora i nabavku tehničke opreme. „Ministarstvo je kroz tri projektna ciklusa, od 2018. godine do 2022. godine za ove namene izdvojilo 3.384.272. dinara“, naglasila je Barošević.

Barošević je rekla  da je zahvaljujući sredstvima Ministarstva, Sektoru za osobe sa invaliditetom objekat, Dom  rekonstruisan i adaptiran, čime su stvoreni bolji uslovi za sve članove udruženja, koje je najveći pružalac usluga socijalne zaštite u Srbiji. Ona je dodala da  Domski smeštaj ima 250 korisnika i 50 stručnih radnika i saradnika na realizaciji programa.

- Na teritoriji Opštine Kula postoji 6 udruženja, kojima je u ovoj godini opredeljeno 1.034.500 dinara za realizaciju različitih programa, koji imaju za cilj unapređenje položaja osoba sa invaliditetom uz puno i ravnopravno učešće u životu zajednice. To je samo jedan od vidova kako mi zajedno gradimo Srbiju bez barijera, rekla je Barošević.

Svečanom otvaranju Doma „Plava ptica“ prisustvovali su, pored pomoćnika ministra Biljane Barošević, predsednik opštine Kula Damjan Miljanić, Ivanka Jovanović izvršna direktorka NOOIS-a, Tatjana Stojšić Petković predsednica NOOIS-a i  Marko Košutić direktor Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama  „Plava ptica“ Kula.