Autor: Informer.rs

08.12.2023.

16:00

Foto: Informer

Vesti

Udar iz Brisela na Beograd: Raste pritisak na Vučića da odustane od nezavisne politike!

Na ovaj zaključak upućuje pisanje tajkunskih medija koji navode da će Evropska unija na zajedničkom samitu naredne sedmice od država Zapadnog Balkana jasno zatražiti da se sve u potpunosti usaglase sa politikom sankcija protiv Rusije.

- U nacrtu deklaracije koja će biti usvojena na kraju samita navodi se da je usklađivanje sa politikama EU jasan znak strateške orijentacije partnera, sada više nego ikada, u svetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i drugih bezbednosnih izazova - navodi se u izveštaju u koji je Radio Slobodna Evropa imala uvid, a koji prenose mediji pod kontrolom opozicije.

Da ne bude nedoumica i da je sasvim jasno da će se Srbija naći pred novim izazovima, svedoči i deo iz izveštaja u kome decidno stoji da EU podstiče sprovođenje restriktivnih mera i sprečavanje njihovog zaobilaženja", poručiće lideri EU u završnoj deklaraciji.

Poseban deo u završnoj deklaraciji odnosi se na proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova. 

- Takođe očekujemo da strane nastave kontinuirane napore za deeskalaciju u skladu sa zahtevima EU i da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija i nasilja, kao i retorike koja ne vodi normalizaciji odnosa - navodi se u izveštaju.