12.12.2023.

13:44

Foto: Informer

Vesti

Ministar Milićević na konferenciji "Cirkularne migracije pre depopulacije": Dijaspora zna kakvu joj podršku pružamo

Ministar Milićević predstavio je aktivnosti i planove ministarstva koje vodi, ali i cele Vlade Republike Srbije, kada je u pitanju stalni i povremeni povratak naših sunarodnika koji žive van granica Srbije.

Informer

 

- Naša vlada prepoznaje potrebu za sistemskim pristupom kako bismo promovisali povratak mladih iz dijaspore. Implementirali smo niz mera kako bismo stvorili povoljno okruženje koje će podstaći naše mlade talente da se vrate i doprinesu razvoju Srbije. Razumemo izazove s kojima se suočavaju ljudi koji razmatraju povratak, i nameravamo da pružimo podršku kroz različite programe, olakšavajući proces reintegracije u domovinu – rekao je ministar Milićević.

On je posebno istakao da zahvaljujući aktivnostima i rezultatima kako na unutrašnjem tako i na spoljnopolitičkom planu, pre svih predsednika Republike Aleksandra Vučića, dijaspora danas veruje u svoju državu.

Informer

 

- Dijaspora zna kakvu joj podršku pružamo, ali tačno zna i kakvu stabilnost i sigurnost može očekivati ako se vrati u svoju zemlju. I isto tako zna da može računati na podršku kada je u pitanju povremeni povratak. Naravno, i  dalje psotoje neka otvorena pitanja i u narednoj godini želimo da nastavimo otvoren dijalog, da čujemo potrebe i ideje sunarodnika koji žive van naših granica, i da zajedno radimo na projektima koji će unaprediti celu našu zajednicu. Naš cilj je da u narednom periodu stvorimo jedinstvenu bazu dijaspore, ali i platformu na kojoj će naši sunarodnici gde god živeli moći da se umreže, razmene iskustva i ostvare saradnju, ali i ostvare svoja prava u matici – naglasio je ministar Đorđe Milićević koji je u Vladi zadužen za odnose s dijasporom.