Autor: Informer.rs

13.12.2023.

09:30

Foto: Pixabay/Informer

Vesti

Opozicija gleda i plače! Ugledni "Global fajnens" nahvalio srpsku ekonomiju: Ključne reči - "magnet za investicije"!

Ekonomske reforme koje je Srbija sprovela u eri posle posle "kovida 19" dale su rezultate i srpska ekonomija je jedna od najboljih u Evropi.

Ovakva ocena dolazi od jednog od najuglednijih medija u svetu kada su privredne teme u pitanju, finansijski mesečnik sa sedištem u Njujorku - "Global Fajnens", koji je objavio članak pod naslovom "Srbija: Reforme se isplatile".

Prema oceni Pola Gembla, višeg direktora Fiča, koga citira Ekonomist, Vlada Srbije racionalizovala je potrošnju i smanjila dug, a rast privrede podržan je prilivom investicija.

Dobro poslovno okruženje

- Priča o stranim direktnim investicijama je dobra, sa prilivom koji je obično ekvivalentan 5% do 7% BDP-a. Poslovno okruženje je pozitivno - ističe stručnjak.

Kako se navodi u članku, očekuje se da će rast BDP biti oko 2 odsto ove godine i između 3,5 i 4 odsto naredne godine, što je znatno bolja pozicija od konkurenata u regionu.

Informer

Pad inflacije

- Očekuje se da će inflacija pasti sa 8% ove godine na 5,6% u 2024. i 4% u 2025. U međuvremenu, deficit tekuc´eg računa bi trebalo da padne ispod 2,5% do kraja 2023. godine, dok su devizne rezerve preko 24 milijarde evra - navodi se u tekstu.

Rast IT industrije

U tekstu se analizira i razvoj informacionog i komunikacionog sektora za koji se navodi da je "najbrže rastući sektor", podstaknut prilivom pre svega Rusa koji su napustili Rusiju kada je počela operacija u Ukrajini.

Magnet za ulaganja

Ističe se i da je energetika još jedan važan sektor koji se brzo razvoja uz napomenu da Srbija želi da smanji upotrebu neefikasnog i zagađujućeg lignita (koji trenutno čini 70% potrošnje energije), podstakne zelenu energiju i reformiše svoje preduzeća koji prave gubitke. 

- Sve ovo je pomoglo u podizanju životnog standarda i transformiše medunarodnu reputaciju Srbije kao magneta za ulaganja. Uz dobre veze sa susedima, njena radna snaga je jeftinija od Hrvatske. A zemlja je mnogo manje nestabilna od Bosne, Severne Makedonije ili Albanije, sa jednom od najproaktivnijih agencija za strane investicije - konstatuje Ekonomist.