Autor: Informer.rs

15.12.2023.

09:31

Foto: Shutterstock

Vesti

Treba ukinuti izbornu ćutnju! Stručnjaci apeluju da se promeni besmisleno predizborno pravilo

Izbornu tišinu trebalo bi potpuno ukinuti jer ona u današnje vreme nema baš nikakvog smisla, apeluju stručnjaci!

Prema važećem zakonu u Srbiji, 48 sati pre otvaranja birališta zabranjuje se 'izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja i javnih skupova, a strogo je zabranjeno i objavljivanje procene rezultata'.

Ova zabrana važi od četvrtka u ponoć, pa sve do nedelje u 20 časova, kada se zatvaraju biračka mesta.

Sagovornici Informera ističu da ova i ovakva izborna tišina gubi svaki smisao u vreme široko rasprostranjenih društvenih mreža i interneta.

Boriti se do kraja

Interesantno je što velika većina evropskih zemalja uopšte nema izbornu tišinu, dok je ona u SAD čak proglašena neustavnom! Kada je reč o našem regionu, Rumunija i Crna Gora imaju ista pravila o izbornoj tišini kao Srbija, dok je ona u drugim zemljama kraća.

Informer

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je izborna tišina 'zastareo politički običaj' koji u sadašnjem vremenu nema mnogo smisla.

- Taj institut izborne ćutnje treba ukinuti, jer više nema nikakvog smisla u uslovima političke kampanje na internetu. S druge strane, demokratija je borba i političke stranke treba da se bore do poslednjeg trenutka za naklonost i podršku građana. Moramo takođe znati da izborne ćutnje uopšte nema u dve uzorne svetske demokratije, u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Pa ako oni mogu bez ćutnje, a lideri su navodno liberalno-demokratskog sveta, sigurno možemo i mi... - objašnjava Stanković.

Informer

Sa njim je saglasan i Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenje 'Faktor plus'.

- Mislim da nema potrebe za izbornom tišinom jer ona nema smisla u vreme društvenih mreža, ali i različitih nekorektnosti i doskočica pojedinih aktera u izbornom procesu. Eventualno bi izborna ćutnja imala smisla na samog glasanja, mada bi i tu trebalo naći neko 'elastičnije' rešenje. Društvene mreže niko ne može da kontroliše ili da ljude spreči da i u vreme izborne tišine objavljuju političke poruke. Kao što se mnoge stvari menjaju, mislim da svakako ima smisla promeniti ovo pravilo, koje je ipak produkt nekih prošlih vremena - ističe Pejić.

Može da traje dan

Direktor CESID-a Bojan Klačar, na drugoj strani, ipak smatra da izborna tišina ima svoju svrhu mada bi bila delotvornija da traje 24 sata, a ne dva dana.

- Danas izborna ćutnja ima drugačiji smisao nego u nekadašnjoj eri štampe i televizije. Tada se mogla u potpunosti kontrolisati i imala je rezona, jer su birači zaista bili ostavljeni da na miru promisle i donesu odluku kako će da glasaju, a danas je to nemoguće u uslovima društvenih mreža i sveprisutnog interneta. Takođe, ova tišina u Srbiji traje predugo i mislim da bi trebalo razmisliti da se ona skrati samo na izborni dan, koji je obično u nedelju i, eventualno, na subotu. Tada bi trebalo i uvesti efektivniju kontrolu i ozbiljne zakonske sankcije za njeno kršenje - zaključuje Klačar.

U kojim zemljama nema ćutnje

* SAD
* Nemačka
* Belgija
* Danska
* Finska
* Holandija
* Island
* Kipar
* Norveška
* Portugal
* Švajcarska
* Velika Britanija

Izborna tišina u regionu

* Rumunija i Crna Gora: dva dana pred izbore
* BiH, Bugarska, Hrvatska, Albanija: dan pred izbore
* Mađarska, Severna Makedonija: u danu za glasanje