17.12.2023.

11:48

Foto: Beta

Vesti

Apelujem na sve da ne šire paniku i dezinformacije - Dimitrijević o nedopustivom vršenju pritisaka

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević istakao je da je nedopustivo širenje panike i vršenje pritisaka iz pojedinih nevladinih organizacija po pojedinim društvenim mrežama. 

- Nedopustivo je širenje panike i vršenje pritiska iz pojedinih NVO, i pisanja po društvenim mrežama. Posebno su nedopustivi paušalni navodi o neregularnostima.

- Podsetiću, na ovim izborima se glasa na 8.273 biračka mesta.

- Podsećam da su članovi odbora imenovani na predlog svih stranaka i izbornih lista. Većinu u tim odborima imaju predstavnici opozicionih stranaka. 

- Apelujem na sve da na šire paniku i dezinformacije - rekao je Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a i podsetio je članove biračkog odbora da su dužni da u danas u toku dana održavaju red na biračkim mestima. 

- Podsećam članove biračkih odbora da su dužni danas da održavaju red na biračkim mestima. Podsećam da nepreduzimanje svih zakonskih radnji podrazumeva pozivanje na krivičnu odgovornost - istakao je Dimitrijević. 

Predsednik RIK-a istakao je da na biračkim mestima sve teče po pravilu i da nisu utvrđene bilo koje nepravilnosti. 

- Od tih paušalnih navoda - recimo biračko mesto br. 7 u Raškoj - tu glasanje teče uredno. Na 50 metara od biračkog mesta, navodno je neko video neke spiskove. Provereno je i nisu utvrđene bilo kakve nepravilnosti.

- Navodi se da se vode neki paralaleni spiskovi u Kovilju, i to nije tačno. To je i strogo zakonom zabranjeno. Apelujem na sve organe da ako nešto tako vide da odmah sankcionišu - rekao je Dimitrijević. 

Dimitrijević je naglasio da glasanje protiče u najboljem redu. 

- Imali smo navode na mrežama za biračko mesto 112 u Zemunu, navodi se neki paralelni spisak koji stoji pored glasačke kutije. Provereno je i taj navod nije tačan. Glasanje protiče u najboljem redu.

- Na mestu 46, Stari grad, navodilo se da u glasačkoj kutiji ne postoji kontrolni listić. Mi smo to proverili i utvrđeno je da kontrolni listić postoji u kutiji.

- Takođe, bili su i navodi pojedinih medija o navodnom fizikom napadau u Kuli. I to smo proverili, nije bilo fizičkog sukoba, već verbalnog, i o tome je i obaveštena policija u Somboru - rekao je Dimitrijević. 

Povodom objava Save Manojlovića

Dimitrijević je govorio i o spornim objavama Save Manojlovića koje šire nepotrebnu paniku među građanima Srbije.

- Ja sam napomenuo da je važno šta se dešava na biračkom mestu. Bilo kakvi snimci šira nepotrebnu paniku. Nadležni državni oragni će biti u obavezi da procesuiraju sve. Birački odbor je utvrdio da nije bilo nepravilnosti - rekao je Dimitrijević i dodao da izborna tišina traje danas do 20 časova.

- Što se tiče izborne tišine, ona je jasno propisana zakonom, važi do danas u 20 časova. Što se tiče televizija, ne bi trebalo upite ka građanima da preduzimaju do završetka glasanja - rekao je Dimitrijević.

Prve informacije o rezultatima današnjih izbora, analize stručnjaka i sve aktuelnosti pratite večeras od 20 časova na Informer televiziji u specijalnoj emisiji "Izborna noć".