Autor: Informer.rs

18.12.2023.

20:27

Foto: Miloš Rafailović

Vesti

Besmislen protest ispred RIK! Stanić: O gradskim izborima odluku donosi GIK i Viši sud, a ne ovo telo

- Imajući u vidu zakon o lokalnim izborima važeći u Republici Srbiji važeće telo za odlučivanje o prigovorima, dakle postoje dva pravna sredstva nakon sprovedenih izbora, odnosno u toku izbornog procesa to su prigovor i žalba, dakle telo za odlučivanje o prigovorima je Gradska izborna komisija. Pošto se radi o gradskim izborima to je takozvani sistem ogledala, a nakon toga po žalbama odlučuje Viši sud, nadleđžan prema mestu na kojem su se sprovodili izbori u ovom slučaju bi bio nadležan Viši sud u Beogradu. Tako da je RIK nije nadležna u ovoj pravnoj stvari - kaže Stanić. 

On takođe navodi da nije utemeljeno to što su su se Marinika Tepić i Miroslav Aleksić odlučili na šptrajk glađu jer je to poslenji korak koji se preduzima u borbi za prava, a da u ovom slučaju nema mesta za takav postupak.

- To je jako opasno za demokratski proces u našoj zemlji jer sredstvo kao što je štrajk glađu bi trebalo da bude poslednje sredstvo u borbi za bilo koje pravo. Daje se jedna jako loša poruka, šalje se jedna loša poruka i stvara se jadan opasan presedan i zaista takva odluka je trebalo da se donese na samom kraju, a svakako RIK nije porava adresa da se tako nešto čini

Tagovi: