20.12.2023.

13:44

Foto: predsednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Vesti

Odložen pretres! Dodik: Tužioci ne znaju ni zakon da pročitaju!

Postupak protiv Dodika i Lukića pokrenut je zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik BiH.

Dodika je ispred Suda BiH dočekao veliki broj građana i funkcionera RS koji su mu aplaudirali. Dočekali su ga i brojni ministri u Republici Srpskoj i Savetu ministara iz Republike Srpske, kao i Željka Cvijanović, Radovan Višković i Nenad Stevandić.

Glavni pretres je danas još jednom odložen nakon što je Dodikova odbrana zatražila izuzeće tužilaca.

Dodik je rekao da je Tužilaštvo BiH neozbiljno, neodgovorno i nepravno i da tužioci ne poznaju formalnu proceduru. Kako kaže, to su isključivo muslimanski orijentisani tužioci koji imaju želju da procesuiraju sve iz Republike Srpske.

- Sudija je pravilno postupio, jer poštuje proceduru, kao i mi, za razliku od Tužilaštva koje ne poštuje ništa. Sud i Tužilaštvo BiH su neustavni, kao i odluka koju je nametnuo Kristijan Šmit i zbog koje se sudi meni i Lukiću. Sudija mi deluje profesionalno, a moj odnos prema ovom sudu nije vezan za njega lično, već za instituciju. Kakvi su to pravnici koji ne mogu da pročitaju Krivični zakon BiH, gde piše da isključivo Parlamentarna skupština BiH donosi zakone, a nije predviđeno ni da predlagač može biti visoki predstavnik - kazao je Dodik.