21.12.2023.

16:53

Foto: informer.rs

Vesti

Udar na Đilasove botove! "Simulirana X društvena mreža"

Prema dostupnim informacijama, ovi botovi (14.000 korisnika) koriste platformu X kako bi simulirale različite individue na društvenim mrežama, a sve to u cilju podrivanja slobode izražavanja i manipulacije javnim mnenjem., navodi Ljuban Kovačević.

Koncept obuhvata stvaranje botova koji se ponašaju kao različite osobe na društvenim mrežama i pružaju podršku opozocionim liderima, dok su svi zapravo povezani unutar jedne mreže stacionirane na jednoj lokaciji.

Informer

 

Diverzifikacija profila: Razvijanje botova sa raznolikim profilima, uključujući različite demografske podatke, hobije, interesovanja i političke stavove. Ovi profili bi simulirali širok spektar ljudi.

Autentični interakcioni obrazac: Botovi bi bili programirani da imitiraju autentične interakcije, odgovarajući na tematske diskusije, deljenje sadržaja, lajkovanje i retvitovanje, kako bi stekli što veći utisak stvarnih korisnika.

Raznoliki vokabular i stil komunikacije: Botovi bi posedovali različite stilove pisanja, vokabular i emotivne nijanse kako bi simulirali jedinstvenost ljudskog izraza.

Mreža stacionirana na jednom mestu: Svi ovi botovi bi zapravo bili deo jedne centralizovane mreže stacionirane na jednoj lokaciji, olakšavajući koordinaciju i kontrolu.

Adaptacija na promene: Algoritmi bi se stalno prilagođavali na osnovu promena u društvenim trendovima, kako bi održali autentičnost profila i ponašanja.

Ciljane poruke: Botovi bi se koristili za širenje određenih poruka ili stajališta, ciljajući određenu publiku kako bi uticali na društvene ili političke diskusije.

Važno je napomenuti da ovakvo ponašanje može izazvati etičke i pravne probleme. Korišćenje botova za manipulaciju javnim mnjenjem može biti u suprotnosti sa pravilima društvenih mreža, a u nekim slučajevima i sa zakonima o privatnosti i integritetu podataka.

Ovo istraživanje sam sproveo na osnovu temeljne analize aktivnosti na društvenoj mreži X. 
Ovaj proces obuhvata praćenje ponašanja korisnika, identifikaciju obrazaca u interakcijama, analizu sadržaja koji se deli i proučavanje mogućih veza između različitih profila. Alatke i tehnike analize podataka, uključujući računarske algoritme, korišćene su kako bi se identifikovali potencijalni botovi i njihova povezanost unutar mreže. 

Važno je naglasiti da sam se prilikom istraživanja pridržavao etičkih smernica i zakona u sprovođenju ovakvih analiza.