22.12.2023.

10:24

Foto: ATAIMAGES

Vesti

Da li je i Marinika Tepić egzibicionista? Evo kako je Vesna Rakić govorila o štrajku glađu pre 16 godina

Nakon plasiranja lažne priče da je u Beogradu glasalo 40.000 birača iz Republike Srpske i organizovanih protesta ispred RIK-a kojima se ponovo maltretiraju građani, Marinika Tepić je, kako bi privukla pažnju, stupila u štrajk glađu.

Valja podsetiti na stavove i pisanja Vesne Rakić Vodinelić upravo o štajku glađu od pre 16 godina, dok istovremeno sada podržava Tepićevu.

Naime, te 2007. godine Rakićeva je iznela stav da je štrajk glađu egzibicionizam, odnosno da svako ko stupi u štrajk glađu zapravo želi da po svaku cenu skrene pažnju na sebe, napadno i preterano.

Ona je svojevremeno u pomenutom „naučnom radu“ ismevala štrajk glađu vladike Filareta koji je štrajkovao na otvorenom, na granici Srbije i Crne Gore u znak protesta zbog toga što ga vlasti Crne Gore nisu puštale na teritoriju te države.

– Bitno pravno pitanje štrajka glađu jeste da li je dopušteno održavati štrajkača glađu prinudnim putem u životu, tako što će biti hranjen protiv svoje volje, tj. da li se prinudnim hranjenjem povređuju štrajkačeva ljudska prava na telesni integritet, kao i njegova sloboda odlučivanja. Šta je pretežnije – održati štrajkača glađu u životu ili sačuvati njegova ljudska prava? – postavljala je pitanja tada ironično Rakićeva koja je dok je objašnjavala različite Deklaracije, ukazivala i na to da se radi o grešnom činu jer u konačnici štrajkač može da premine što je, zapravo, samoubistvo jer svojevoljno nije uzimao hranu.

Opozicionarka je, ismevajući SPC tom prilkom, završila pomenuti tekst stavom da je vladika Filaret „samo neprimereni politički egzibicionista kakvog bi svaka crkva koja drži do sebe udaljila od očiju javnosti, a naročito od visokih hijerarhijskih položaja.“

Sada, 2023. godine, za vreme štrajka glađu Marinike Tepić, a na čijoj strani se profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić nalazi, smatra li isto kao i pre 16 godina da je u pitanju čist egzibicionizam Marinike Tepić?