22.12.2023.

17:29

Foto: snp

Vesti

Putin dodelio orden Nenadu Popoviću

Orden je danas, 22. decembra, na Dan energetike, uručio ministar energetike Ruske Federacije Nikolaj Šuljginov. Ceremonija dodele održana je u Moskvi, u paviljonu Ministarstva energetike na VDNH, gde se održava Medunarodna izložba "Rusija". 

Ovaj orden se prvi put u istoriji dodeljuje stranom državljaninu, što svedoči ogromnom ličnom doprinosu razvoju energetskog sektora zemlje, priznanju talenta, izuzetnih liderskih kvaliteta, kao i visokog profesionalizma i posvećenosti.

Nenad Popović naglasio je da mu je čast što je dobio ovo visoko priznanje:
 
- Ova nagrada je visoka ocena koju je predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, dao mom radu u proteklih 30 godina, odajući time priznanje ostvarenim dostignućima u jačanju energetske bezbednosti. Ovo će mi, bez sumnje, biti motivacija da nastavim dalje, i da sa punom posvećenošću radim na razvoju odnosa između naših bratskih država i naroda.

Odgovarajući na pitanja novinara, Popović je rekao i da Rusija i Srbija nastavljaju da jačaju saradnju u energetskom sektoru, realizujući zajedničke projekte u sektoru nafte i gasa, koji imaju za cilj da Srbiju učine jačom, boljom i uspešnijom. Takode je izrazio iskrenu zahvalnost predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu na njegovom dubokom razumevanju situacije u Srbiji, sveobuhvatnoj podršci na političkom i diplomatskom nivou, kao i neprekidnom snabdevanju energentima po povoljnim cenama, što daje snažan podsticaj razvoju srpske privrede. 

On je dodao i da "Srbija ostaje za Rusiju prijateljska i bratska zemlja sa povoljnom investicionom klimom", i naglasio da Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji, jer je to protiv interesa njenih građana.