24.12.2023.

18:46

Foto: informer.rs

Vesti

Kovačević: Botovi Ðilasa doprinose destabilizaciji države i stvaranju nepoverenja u institucije!

- Ovi botovi, prema istraživanjima, aktivno su uključeni u širenje dezinformacija o izbornoj krađi, fantomskim biračima i drugim lažnim vestima koje kontrolisano fabrikuje SSP a nedugo zatim takve informacije prenose organizovani mediji poput Nove S i N1 - objasnio je Kovačević

On dodaje, kroz platformu X, ovi botovi su ciljano delili laži, stvarajući atmosferu sumnje u regularnost izbornog procesa.

Njihove aktivnosti stvorile su povod za organizaciju protesta ispred RIK-a (Republičke izborne komisije) a deo opozicije tj. pristalice stranke SSP-Srbija protiv nasilja, svesno, vođeni ovim lažnim informacijama koje u neku ruku podržavaju kao izvor “gradjana”, izrazili su nezadovoljstvo i sumnje u izborni proces.

- Ovakve kampanje mogu imati ozbiljne posledice po demokratske procese, dovodeći do destabilizacije političkog okruženja - naglasio je Ljuban Kovačević i dodao:

- Osim što se kroz botovski sistem kontrolisano postavlja pitanja o integritetu izbora, ova situacija ukazuje na potrebu države za jačim mehanizmima za tehnološke odbrane i sprečavanja zloupotrebe digitalnih platformi u političke svrhe. Analiza izvora informacija i promovisanje medijske pismenosti postaju ključni faktori u suočavanju s ovakvim izazovima, kako bi se sačuvala integritet demokratskih procesa i očuvala javna stabilnost - završio je IT stručnjak Ljuban Kovačević.