15.01.2024.

13:22

Foto: facebook

Vesti

Kurti kipti od besa! Šef španske diplomatije: Ne priznajemo "Kosovo"!

Ministar Albares je u intervjuu španskom mediju "Periodiko de Espanja" podsetio da je Španija među pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost "Kosova", a među kojima su i Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.

On je istakao da je odluka da oni koji imaju "kosovski" pasoš mogu da uđu u šengenski prostor bez vize stupila na snagu 1. januara ove godine, te da Španija mora da se prilagodi toj odluci kao i ostale zemlje koje ne priznaju "Kosovo".

- Zato smo počeli da prihvatamo "kosovske" pasoše, ali to ne znači nikavo priznanje "Kosova" ili njegovog suvereniteta - rekao je Albares. 

Upitan da li ovo prvi korak, ako ne ka formalnom priznanju, onda ka normalizaciji odnosa sa "Kosovom", Albares je poručio da Španija nikada neće biti prepreka u dijalogu Prištine i Beograda.

- Ja sam to mnogo puta rekao i ponavljam danas ovde, da Španija nikada neće biti prepreka dijalogu Beograda i Prištine, niti približavanju Prištine i Evropske unije. Zato što je ta teritorija Kosova u okviru Zapadnog Balkana i ide na samite Evropske unije sa Zapadnim Balkanom. A visoki predstavnik je uradio posao za svaku pohvalu i mi ga podržavamo. Ne možemo se pretvarati da Kosovo ne postoji, ali to ne znači da priznajemo njegov suverenitet - rekao je Albares.