17.01.2024.

16:35

Foto: printscreen

Vesti

''Otvoreno i iskreno'' - Vučić: Sa O'Brajanom o Kosovu i drugim temama, razgovor nije bio lak

- O'Brajan je inteligentan čovek. Vodili smo izuzetno dug razgovor, oko dva i po sata, od čega sat vremena o Kosovu, a ostalo o drugim temama. Na pažljiv način je saslušao sve što sam imao da kažem. Razgovor nije bio lak, govorio sam veoma otvoreno i iskreno - rekao je Vučić novinarima.

On je ocenio da je Forum u Davosu, iako bi trebalo da bude pre svega ekonomski samit, ispao "par ekselans" politički samit, na kome prisustvuju najvažniji svetski lideri.

- Ovde dominiraju četiri teme. Prva je odnos Kine i Amerike, koje čine 45 odsto svetske ekonomije. Druga se odnosi na arapski i islamski svet, treća na Ukrajinu, a četvrta na američke i evropske izbore - rekao je on. 

Vučić je rekao da je razgovarao sa svima i da popravlja poziciju naše zemlje.

- Nije lako. U Srbiji su izbori završeni, vreme je mira i stabilnosti i mi guramo zemlju napred. Spremamo se za subotu kada ćemo predstaviti sve ono što ćemo da uradimo u narednom periodu, a za to nam je potrebno i sve ono o čemu pričamo i ovde. Moramo da razgovaramo sa svima, da osiguramo neku vrstu zaštitnog omotača za Srbiju - istakao je Vučić.

On je naveo da je na forumu u Davosu dominirala i tema o veštačkoj inteligenciji i dodao da je sinoć i osnivač kompanije Majkrosoft Bil Gejts govorio o tome da oni očekuju da će u prvom trenutku nepripremljene zemlje da izube 40 do 60 odsto zaposlenih ljudi u narednih pet ili šest godina.

- Rekao je i da moraju svi da se spremaju jer će to otvoriti nove mogućnosti za posao, a mi moramo o tome da brinemo. Stopa nezaposlenosti u našoj zemlji nikada više ne sme da pređe 10 odsto, moramo da držimo taj nivo ispod 10 odsto jer nam je i to jedan od uslova kako bismo mogli da isporučimo sve do 2027. godine - rekao je Vučić novinarima nakon niza sastanaka na marginama Svetskog ekonomskog foruma.

Istakao je da Srbija hoće da za Ekspo ima autonomna vozila, da bude šampion u električnim vozilima i najavio je da firma Stelantis u Kragujevcu kreće sa proizvodnjom električne "fijat pande" već od juna.

- Hoćemo da imamo stanice za punjenje električnih vozila na svakom mestu u Srbiji, da razvijemo kompletnu mrežu i da budemo prvi u regionu po svim tim pitanjima - istakao je Vučić i dodao da će videti da li će u svemu tome uspeti, a da pri tome sačuvaju srpsko stanovništvo na KiM i mir.