18.01.2024.

12:20

Foto: EPA

Vesti

Lavrov: Nad Srbima se na Kosovu iživljavaju, a Rusija će uvek podržavati Srbiju

Obaveze prema Srbiji, konkretno u stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, ne ispunjavaju se više od deset godina, a Evropska unija ništa ne može da uradi po tom pitanju, primetio je Lavrov.

- Vidimo kako se nad Srbima iživljavaju, ako se govori o kosovskom problemu. Uz posredovanje Evropske unije 2013. godine postignut je dogovor Prištine i Beograda o stvaranju Zajednice srpskih opština... Prošlo je više od deset godina, ništa se nije promenilo. Naišlo se na ćorsokak u primeni ovog sporazuma koji je Evropska unija predstavila kao svoje najveće diplomatsko dostignuće, dugo se odugovlači, a EU ne može ništa da učini - rekao je ruski ministar.

Osim toga, šef ruske diplomatije naglasio je da EU sada menja postojeće sporazume u korist Prištine tako da „Srbi na severu Kosova nemaju nikakva prava, tako da ta prava apsolutno budu veštačka, a stvarna vlast treba da ostane Albancima“.

Ministar je dodao da Evropska unija „treba da se stidi“ zbog nerešenog kosovskog problema, uprkos sporazumima iz 2013. godine.

On je naveo da ne vidi smisao u zajedničkom intervjuu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Srbiji.

Odgovarajući na poziv srpskog novinara da Lavrov i Blinken daju zajednički intervju za srpski list „Politika“, Lavrov je primetio da u tome ne vidi mnogo smisla.

- Što se tiče intervjua... Ne vidim mnogo smisla, da budem iskren. Neće biti zanimljiv. Sastojaće se od floskula, poznavajući Tonijeve govore - ocenio je Lavrov.