29.01.2024.

14:30

Foto: Reuters

Vesti

Zašto onda tetošite Kurtija?! Stano: Brinu nas posledice odluke o ukidanju dinara...

- To nas sve više brine, uticaj koji će odluka imati na opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, a posebno na škole ili bolnice za koje ne postoji alternativni održivi proces", poručio je Stano na redovnom brifingu u Briselu.

Ocenio je da će odluka o ukidanju dinara imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine srpskog stanovništva, koji isplate ili finansijsku pomoć dobijaju u srpskoj valuti.

- Imajući u vidu moguće posledice ove odluke na proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, očekujemo da će se voditi računa o svim aspektima koji se tiču srpske zajednice na Kosovu, u skladu sa dijalogom koji vodi EU. Tražimo da se odredi dovoljno dug prelazni period, kako bi se omogućilo da se pregovorima pronađe rešenje ovog konkretnog problema - poručio je Stano.

Stano je na konferenciji za medije potvrdio i da će Lajčak sutra posetiti Prištinu, a kako je naveo, sastanci koje će evropski predstavnik imati tokom ova dva dana deo su kontinuiranog kontakta i interakcije sa partnerima kako bi im pomogao da napreduju u dijalogu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i poslao udarnu i veoma važnu poruku. Više o tome čitajte OVDE.