30.01.2024.

14:26

Foto: Ata images

Vesti

Petković poručio: Ovoga puta saopštenje Kvinte o odluci Kurtija drugačije

- Sećate se kada je Kurti zabranio održavanje srpskih izbora na prostoru KiM a onda su iz Kvinte izašli sa saopštenjima i rekli kako žale zbog toga, ali da Kurti ima pravo na tako nešto. Ovoga puta izjava je i američkog predstavnika u Prištini i generalno Kvinte drugačija, videćemo - rekao je Petković novinarima u kasarni u Topčideru.

On je rekao i da je Beograd učinio apsolutno sve da se svima razjasni i objasni koje su katastrofalne posledice ukidanja dinara i platnog prometa Srbije na KiM, da to nije stvar samo politike već opstanka srpskog naroda na KiM koji svoje plate i penzije, socijalna davanja, materijalne troškove, za bolnice škole tako dobijaju.

- Ukoliko Kurti to zaustavi jasno je da ne želi mir i da radi sve suprotno tome da idemo u pravcu deeskalacije. Nadam se da će razum prevladati - rekao je Petković i poručio Srbima na KiM da je država Srbija uz njih, da ih nikada neće ostaviti i da će se to rešiti na način da niko od njih ne bude ugrožen.

"Taj čovek ne želi mir"

Petković je dodao da su srpske vlasti učinile sve da se objasne i razjasne, kako je rekao, katastrofalne posledice ukidanja dinara i dinarskog platnog prometa na teritoriji KiM.

- Jer Srbi na KiM imaju svoje plate, svoje penzije, socijalna davanja, materijalne troškove u dinarima. Dajemo materijalne troškove za naše institucije, za njihovo funkcionisanje, za bolnice, škole, vrtiće.... Ukoliko to Kurti zaustavi, ukoliko krene da se obračunava i sa poštanskom štedionicom i poštom i drugim našim institucijama, jasno je da taj čovek ne želi mir i da zapravo radi sve suprotno tome da idemo u pravcu deeskalacije koja je preko potrebna - rekao je Petković.

Dodao je da se nada da će razum preovladati i posebno naglasio da Srbima na KiM šalje jasnu poruku.

- Poruku da je država Srbija uz njih, da ih nikada neće ostaviti i da ćemo i ovo pitanje rešavati na način da niko od naših ljudi ne bude ugrožen kada je reč o plaćanjima i davanjima Srbije prema našim ljudima u južnoj pokrajini - poručio je Petković.

"Preneli smo ogromnu zabrinutost"

On je kazao da su predsednik Aleksandar Vučić i on, juče u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, preneli ogromnu zabrinutost Beograda kada je reč o teškom položaju i situaciji u kojoj se srpski narod na KiM danas nalazi, ne samo severno, već i južno od Ibra, naročito u svetlu odluke Albina Kurtija i tamošnjih vlasti u Prištini da ukinu dinar, samim tim i platni promet Srbije na prostoru KiM.

- I ne samo s Lajčakom, već smo prethodnih dana sa brojnim međunarodnim predstavnicima razgovarali o gorućim pitanjima koji su ti koji odlučuju da li će Srbi ostati na KiM s obzirom na brojne eskalatorne, jednostrane i nasilne poteze koje povlači Albin Kurti kako bi proterao srpski narod sa prostora Kosova i Metohije. Kako bi ukinuo dijalog i kako bi zapravo učinio sve, ne bi li sproveo svoju velikoalbansku politiku koju promoviše gotovo svakoga dana - rekao je Petković.

On je rekao i da će Srbija učiniti sve da sačuva svoj narod na KiM.

- I dalje smo čvrsto opredeljeni našoj politici mira i stabilnosti i jednostavno nastaviti sa našom jakom diplomatskom borbom kako bi uspeli da normalizujemo odnose Beograda i Prištine, pre svega kroz dijalog. Bez te normalizacije nema ni normalnosti u svakodnevnim životima Srba na KiM, koji su očigledno meta napada Aljbina Kurtija, koji i ovom odlukom o dinaru, želi da zada poslednji udarac srpskom narodu na KiM - rekao je Petković.

On je dodao da su predsednik Vučić i on, u razgovoru sa Lajčakom, insistirali na formiranju Zajednice srpskih opština i da što pre dodje do raspisivanja izbora u četiri opštine na severu KiM, s obzirom da su Srbi u rekordnih dva, tri dana uspeli da prikupe neophodnih više od 28 odsto potpisa.