31.01.2024.

10:58

Foto: Informer

Vesti

Orlić upozorava: Kurti nastavlja sa terorom nad srpskim stanovništvom

Orlić je istakao da premijer lažne države Aljbin Kurti nastavlja strašan teror nad Srbima na KiM.

- Kurti nastavlja svoj teror nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji i to je jasno svima. Pitanje je samo da li će neko tome da pristupa onako kao treba ili će sa time da kalkuliše i pravi neke političke manevere. To ste nažalost mogli da vidite i kod stranaca, ali i kod nekih ovde - rekao je Orlić.

On je istakao da se radi o napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Svima je jasno koje glavni krivac i ko je generator svih problema. Ako to ne vidite treba da budete ili udaljeni od svake logike ili bezobrazni - poručio je Orlić.

Konstatovao je da se borba za tzv. Kosovo vodi u, kako kaže, uslovima gorim od nemogućih.

- Na diplomatskom planu se stalno radi. Jasno vam je da su jedini koju tu nešto rade samo predsednik Vučić i naša vlada. Neko drugi ne bi ni pokušao da se bori u ovakvim uslovima koji su za nas gori od nemogućih. Neke stvari smo i uspeli da izborimo i u takvim uslovima. Samo da vas podsetim da je više od 20 država, 28 njih je povuklo priznanje koje je dalo za tzv. nezavisno Kosovo. Srpski narod na Kosovu i Metohiji daje plebiscitarnu podršku predsedniku Srbije - poručio je Orlić.

Razlog Kurtijevog ponašanja vidi u apsolutnoj toleranciji za njegove poteze.

- Kurti se ponaša komotno jer je zaključio da mu prolazi sve. Vidite da iz dana u da smišlja šta će da uradi srpskom naroadu i da to svaki put bude užasnije od prethodnog puta. Iz međunarodne zajednice stignu neke preporuke, kao sad o zabrani dinara i on ih odbije. Onda se pitamo hoćete li da uradite nešto konkretnije. Ovako se ništa neće promeniti - kaže Orlić.

Prema njegovim rečima, stav Srbije je jasan.

- Naš jasan stav, koji je i u ustavu Republike Srbije i koji predsednik Srbije otvoreno govori svima i Šolcu i Makronu i sada Lajčaku jeste da nema priznanja nezavisnog Kosova. Mi smo uspeli neke stvari da promenimo jer sada je tema normalizacija, a priznanje nije tema. Neko će da kaže to nije velika razlika. Ja mislim da je to ogromna razlika. Za nas to nije priznanje ni de fakto ni de jure i to nikada nećete dobiti od nas dok se mi pitamo. Za nas je Kosovo i Metohija sastavni deo naše zemlje, tako stoji u ustavi i mi ćemo naš ustav da poštujemo - istakao je Orlić.

Ocenio je da je cinično dovoditi Kurtija u bilo kakvu vezu sa demokratijom.

- Njima je vrhunac demokratije kad Kurti postavi limene kontejnere i kaže dođi da glasaš na mojim izborima Jel vam to demokratija - upitao je Orlić