02.02.2024.

13:31

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Vesti

Srbija traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji! Vučić: Nikada naš narod nećemo ostaviti na cedilu!

Vučić je tokom obraćanja rekao da je Srbija zatražila hitnu sednicu SB UN. Zahtev će biti podnet u ponedeljak u pisanoj formi. Ističe da nam je potrebna većina od 9 članica SB da bi sednica bila sazvana.

- U ponedeljak će naš predstavnik pri misiji UN, u skladu sa članom 35. Povelje, članom 3. privremenog poslovnika u pisanoj formi podneti zahtev za hitnom sednicom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Gvajana je predsedavajući Savetom bezbednosti. Oni su, nažalost, priznali Kosovo, ali tu nema nikakvo pravo veta, potrebna je većina od devet članica, pa ćemo videti da li ćemo uspeti da obezbedimo većinu.

Dodao je da veruje da će sada i oni koji su priznali nezavisnost Kosova glasati za to da se ta sednica održi, pošto je, kako je rekao, uveren da dobro razumeju kakve su posledice zločinačke odluke. Aljbina Kortija o ukidanju platnog prometa sa Srbijom.

- Mi ćemo nastaviti svoje konsultacije u skladu sa tim tražiti tu sednicu i nećemo odustajati od poštovanja međunarodnih javnopravnih normi i povelje Ujedinjenih nacija kao najvišeg akta koji reguliše odnose između država i te svetske organizacije i priznatih zemalja širom sveta - poručio je Vučić.

- Nastavićemo da se borimo, nikada naš narod nećemo ostaviti na cedilu. Kosovo je deo naše zemlje i borićemo se za svoj narod i normalan život, ovako ili onako, uspećemo da obezbedimo - naglasio je predsednik.