03.02.2024.

12:57

Foto: EPA/Saša Stanković

Vesti

Dejan Vukelić: Pokrijte se ušima i ćutite! Slučaj Ćuruvija još jednom pokazao svu bedu i licemerje opozicije (FOTO)

Napadom i svaljivanjem krivice za presudu na Aleksandra Vučića i izvršnu vlast prve su se oglasile perjanice bivšeg režima, poput Borisa Tadića, Marinike Tepić i Zorana Lutovca.

Informer

 

Na presudu se u izjavi opozicionim medijima obrušila čak i istoričarka Branka Prpa, nevenčana supruga ubijenog Ćuruvije, koja je aprila 1999. godine bila sa njim u trenutku ubistva, a koja je kao svedok odbrane abolirala Mikija Kuraka, u optužnici označenog kao neposrednog izvršioca.

Informer

 

Zahvaljujući njenom svedočenju, Apelacioni sud je još 2020. godine poništio prvostepenu presudu, uz obrazloženje da je u presudu, umesto Kuraka, kao neposredni izvršilac uvedeno NN lice, čime je „izmenjeno činjenično stanje opisano u optužnici“.

Informer

 

No, vratimo se perjanicama bivšeg režima, a današnje prozapadne opozicije. I činjenicama.

Informer

 

Prva činjenica glasi da u vreme vlasti Tadićevog, Marinikinog i Lutovčevog režima proces otkrivanja i privođenja pravdi ubica Slavka Ćuruvije nije ni počeo. Dvanaest godina nije učinjeno ništa! Dvanaest godina. Ništa. Nula.

Informer

 

Stvari kreću sa mrtve tačke tek nakon dolaska Srpske napredne stranke na vlast, kada je u februaru 2013. godine, uz podršku Aleksandra Vučića, tadašnjeg prvog potpredsednika vlade, formirana nezavisna Komisija za istraživanje ubistva novinara.

Informer

 

Dakle, za one sa jeftinijim kartama i za one zlonamerne koji ne žele da čuju istinu, činjenica glasi: Proces otkrivanja i privođenja pravdi ubica Slavka Ćuruvije nije mrdnuo sa mrtve tačke u vreme vlasti Tadića, Marinike i Lutovca, nego je započet dolaskom Aleksandra Vučića na vlast!

Informer

 

Dalje, činjenica je da je bivši režim 2009. godine unakazio i politizovao srpsko pravosuđe „reformom“ za koju su najeminentniji predstavnici sudija i tužilaca rekli, i to u istim medijima koji danas napadaju Vučića, da ćemo njene katastrofalne posledice osećati decenijama. I osećamo ih.

Sledeća činjenica proizlazi iz prethodne dve: Samo perjanice režima koji nikad nije želeo nezavisno pravosuđe, nego pravosuđe pod kontrolom izvršne vlasti, danas u presudama sudova mogu da vide „odluke“ izvršne vlasti. Jer, oni su to tako radili, na to su navikli, tako su i presuđivali.

Naposletku, tako su i 12 godina ignorisali i opstruisali privođenje pravdi Ćurivijinih ubica.

Informer

 

Zaključak je isti kao i svaki zaključak svega što radi današnje srpska opozicija: Ne prezaju ni od čega i ni u jednoj situaciji u pokušajima da, nemoćni i nesposobni da pobede na izborima, Vučića i Srbiju sruše lažima, obmanama, licemerjem i priželjkivanjem i zloupotrebom tragedija.

Vučić je pobio decu u Ribnikaru, Vučić je napao mirne i simpatične Kurtijeve policajce, Vučić je porađao porodilju koja je izgubila bebu, Vučić je gurao kokain Đorđu Miketiću u nos…

Slučaj Ćuruvija, baš poput slučaja Miketić, najbolji je dokaz koliko su daleko spremni da idu: Čak i za sopstvena nepočinstva, o kojima neumoljivo i nedvosmisleno svedoče činjenice i zdrav razum, u stanju su da optuže – Vučića.

Jedino što je juče trebalo da urade jeste da se pokriju ušima i ćute.

Piše: Dejan Vukelić