06.02.2024.

13:13

Foto: Tanja Andric

Vesti

Počeo da teče rok za formiranje nove vlade! Dačić: Srbija treba da se okrene novim izazovima!


On je na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije rekao da treba da se formiraju i ostala skupštinska tela, a da će on biti šef poslaničke grupe SPS, a njegova zamenica Snežana Paunović.
"Ono što nije dobro, to je ponašanje svih opozicionih poslanika. Od 1992., od kada sam u Skupštini Srbije, nisam video da se neko tako ponaša na konstitutivnoj sednici, uz psovke, pretnje i sve ono što ne dolikuje parlamentu", rekao je Dačić.

Kako je rekao, ko je imao prigovore, mogao je da ih uloži u zakonskom roku.

"Ta priča je završena", rekao je Dačić.

On je ocenio da Srbija treba da se okrene novim izazovima, a to su sednica Saveta bezbednosti UN o KiM, borba da Ohridski sporazum ne postane deo pregovaračkog Poglavlja 35, jer će to, kako je rekao, ugroziti naše evropske integracije, kao i komplikovana situacija u BiH, a time i Republici Srpskoj.

Informer

 

Dačić je rekao da će se poslanička grupa koju će činiti SPS, Jedinstvena Srbija i njihovi ostali koalicioni partneri zvati "Ivica Dačić-Socijalistička Partija Srbije (SPS)".

On je istakao da je bitno što je Narodna skupština konstitusiana u predviđenom roku i poželeo sreću i uspeh u radu poslanicima novog saziva.

Na primedbe o tome zašto predsednik Narodne skupštine nije izabran na današnjoj sednici Dačić je odgovorio da je bitno što su danas poslanicima verifikovani mandati, čime je konstituisan novi saziv Skupštine i podsetio da je već bilo primera da predsednik Skupštine ne bude izabran na prvoj sednici.

On je podsetio da kada su formirali vladu sa DS-om Slavica Đukić Dejanović nije biola izabrana na prvoj sednici.

"Najstariji je bio Jovan Krkobabić i bio je predsedavajući nekoliko meseci. Uostalom, kad sam ja bio izabran za predsednika Skupštine nisam izabran na toj prvoj sednici", rekao je Dačić.

Prema njegovom mišljenju, presedan je nešto drugo, a to je ponašanje dela opozicije, koja je, kako je naveo, pretila, psovala, izlazila sa svojih mesta, vikala, zviždala.

Dačić je poručio da će SPS i dalje biti konstruktivan faktor političke stabilnosti i državnog jedinstva i da je politika njegove partije i koalicije da nastave partnerske odnose sa Srpskom naprednom strankom i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

"Kao što se to dešava i na lokalnom nivou, očekujemo nastavak naše saradnje i na parlamentarnom nivou u Srbiji i u izvršnoj vlasti. Jer želimo da damo doprinos državnim i nacionalnim interesima svoje zemlje", zaključio je Dačić.