09.02.2024.

16:39

Foto: printskrin/instagram

Vesti

Goruća pitanja opstanka Srba na KiM! Vučić nakon sastanka sa Guterešom: Sumirali smo glavne poruke

Tom prilikom Vučić je istakao da su otvorene značajne debate.

- Srdačan susret i sumiranje glavnih poruka jučerašnje sednice, kao i značaja otvorene debate o gorućim pitanjima bezbednosti i opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - istakao je Vučić nakon sastanka i dodao:

-  Razmenili smo mišljenja i o aktuelnoj globalnoj situaciji, kao i o značaju #UN u geopolitičkoj areni, kao krovnog foruma u kojem treba raspravljati o svim relevantnim temama od značaja za budućnost svih nas.


- Analizirali smo sve ono što je bilo sinoć. Mislim da je bila važna sednica SB da mi vidimo u kojoj se nelakoj poziciji nalazimo, ne zbog ponašanja Prištine, već  zbog toga koliko drugačije od onoga što mi mislimo jedan značajan deo sveta misli. Ali naravno da vidimo i koliko imamo stvarnih prijatelja, koji su uz našu zemlju - rekao je Vučić za Pink.

Naglasio je da je važno to što je 12 ili 13 od 15 članica SB nedvosmisleno izrazilo neslaganje sa Kurtijevim potezima, a posebno oko dinara.

- To su za nas važne stvari, to su dobre poruke. Borili smo se, mislim, časno i pošteno zastupali svoju zemlju i to je ono što smo mogli. Da je situacija jednostavna, naravno da nije i u geopolitičkim trvenjima, u geopolitičkim sukobima, to je nešto što vam uvek donosi dodatni pritisak i svi bi da se obračunavaju sa manjima, pošto već sa velikima ne mogu. A onda sa druge strane morate da brinete o svojim problemima, morate da brinete i o našem narodu na KiM, da nemate efektivnu vlast, da njih ne ugrozite, da njihove živote sačuvate, da ih istovremeno finansirate, da mogu da prežive, da buduće generacije vide svoju budućnost na KiM. Tako da u nelakim, u nejednostavnim, uslovima mi smo uradili ono što je bilo moguće - rekao je Vučić.

Kaže da je sa  Guterešom razgovarao o geopolitičkoj situaciji, kao i o situaciji u regionu.

-Čini mi se visok stepen saglasnosti postigli po mnogim pitanjima i naučio sam mnoge stvari o nekim kretanjima u svetu, on je iskusan čovjek i mnogo toga dobije, mnogo toga i sazna, tako da mislim da je bilo vrlo korisno - rekao je Vučić.